Всесвітня організація охорони здоров'я підняла тривогу щодо розширення кола поширення пташиного грипу H5N1, зокрема серед людей. Цю інформацію надало видання ScienceAlert.

Головний науковий співробітник ВООЗ Джеремі Фаррар поділився своїми побоюваннями на прес-конференції в Женеві, зазначивши, що ситуація викликає значне занепокоєння.

Пташиний грип

Спалах пташиного грипу був зафіксований ще в 2020 році і спричинив масову загибель свійської птиці по всьому світу, а також вражав диких птахів і ссавців.

Нещодавно до переліку вразливих до вірусу видів додалися корови та кози, що стало сюрпризом для експертів, оскільки ці тварини раніше вважалися стійкими до цього грипу.

Популярні новини зараз

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

За словами Фаррара, основне занепокоєння полягає в тому, що згодом вірус набуває нових властивостей, зокрема можливість заражати людей. Існує ризик, що у майбутньому H5N1 зможе передаватися від людини людині, яка створить нові виклики здоров'ю.

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, 1reg.by

За даними ScienceAlert, немає підтверджених випадків передачі вірусу для людей. Однак, коли люди інфікуються, зазвичай це відбувається через прямий контакт з інфікованими тваринами, і смертність у таких випадках вкрай висока.

За статистикою ВООЗ, з квітня 2003 року до квітня 2024 року від пташиного грипу H5N1 померли 463 особи з 889 зареєстрованих випадків, що становить летальність приблизно 52%.

Нагадаємо, Україна на порозі нової епідемії: хто у групі ризику

Раніше ми писали про те, що припиніть спати у цих позах – може відмовити все тіло