Зовсім скоро, 8 березня починається Масляна. І закінчиться вона 14 числа, тому пропонуємо зараз розібрати традиції, звичаї, прикмети, пов'язані з цим святом.

Масляна завжди починається в понеділок. І цей день називається зустріч. До цього дня раніше влаштовувалися столи з солодкими стравами, діти вранці робили ляльку з соломи і наряджали її, а також збиралися в селах і ходили від будинку до будинку з піснями. Ті, хто був багатшим, пекли млинці і перший віддавався жебракам на помин покійних.

Масляна 2021, скріншот: Youtube

Прощена неділя є такою, адже саме в цей день всі згадували про Великий піст, який настає з Понеділка, і, прагнучи очиститися від усього гріховного, просили один у одного вибачення.

"Прости мене, будь ласка, буде в чому винен перед тобою", - говорили вони.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

І у відповідь чули: "Бог простить".

З Масляною пов'язано кілька приклад. Наприклад, на це свято дівчина могла брати один з перших млинців, виходити на вулицю і пригощати першого зустрічного, запитуючи його ім'я. І таким чином ворожили, як зватимуть судженого. Прощена неділя останній день, коли дозволялося вживати спиртне, тоді як перший млинець - за упокій.

Масляна 2021, скріншот: Youtube

У православному календарі зазначено, що 1, 20, 21, 27 і 28 березня можна вживати лише гарячу їжу з рослинною олією, 3, 5, 23, 25 і 30 березня - гаряча їжа без рослинної олії, з 8 по 14 число, в масляну, можна вживати лише їжу без м'яса. З 16 по 19-е, а також 22, 24, 26, 29 і 31 Березня-холодна їжа без рослинного масла, непідогріте питво.

Нагадаємо, Масляна 2021: що ні в якому разі не можна робити православним

Як повідомляв "Знай.ua", чим пригощали Гостинні українці на Масляну: вареники проти млинців та інші звичаї предків

Знай.ua писав, киян кличуть яскраво провести зиму і зустріти весну - "Запальна Масляна на ВДНГ"