Українці 7 грудня змогли побачити на сайті пошуковика Google тематичне лого (так званий дудл), присвячене ювілею української художниці Катерини Білокур: видатній мисткині, знаменитій своїми зображеннями квітів, виповнюється 120-річчя з дня народження

Читайте Знай в Google News!

Про це йде мова у пресрелізі Google.

Скріншот Google

Катерина Білокур народилася 7 грудня (24 листопада за старим стилем) 1900 року в селі Богданівка, що у Київські області. До школи дівчинка не ходила, оскільки сім'я не могла їй дозволити одяг і взуття. Тому змалку Катерина займалася господарством і працювала на фермі, однак, вона змогла все ж знайти улюблену справу — малювання.

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Живопис Катерини Білокур, фото з соцмереж

Катерина робила пензлі з підручних матеріалів, а фарби з таких продуктів, як буряк і бузина. Однак визнання вона чекала аж до своїх 40 років, поки життя не змінив щасливий випадок.

Живопис Катерини Білокур, фото з соцмереж

У 1940 році, натхненна піснею по радіо, Білокур написала лист подяки українській співачці Оксані Петрусенко і разом з листом вклала свою роботу - малюнок калини на шматочку полотна. Співачка була захоплена живописним талантом і навіть допомогла художниці організувати перші виставки. Протягом наступних двох десятиліть унікальні роботи художниці-самоучки досягли міжнародної аудиторії, зокрема, змогла глибоко вразити всесвітньо відомого художника Пабло Пікассо на виставці 1954 року в Парижі.

Портрет Катерини Білокур, фото Wikimedia Commons

Найбільше зібрання робіт Катерини Білокур зберігається у картинній галереї Яготинського державного історичного музею, а також у Музеї-садибі Катерини Білокур в селі Богданівка, де художниця прожила все своє життя.

Живопис Катерини Білокур, фото з соцмереж

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Google Chrome 87 отримав найбільший приріст потужності за останні роки, що змінилося.

Як повідомляв портал Знай.ua, Google Maps навчили показувати завантаженість громадського транспорту і карту зараження Covid.

Також Знай.ua писав, Google дозволить обмежувати особисті дані користувачів