Україна офіційно вважається демократичною та соціальною державою, але підтримувати високий рівень соціального захисту стає справжнім викликом, особливо в умовах низьких доходів та тіньової економіки. Один із яскравих прикладів – пенсійна система.

В Україні за роки незалежності запровадили спеціальні умови для виходу на пенсію, які були вигідніші за звичайні, повідомляє ЕП.

Ці привілеї, запроваджені для того, щоб завоювати підтримку певних груп, діяли до початку 2024 року. Так, кожен п'ятий пенсіонер отримував такі спецвиплати, інші ж задовольнялися звичайними пенсіями.

Гроші, Today

Однак у 2017 році уряд вирішив реформувати пенсійну систему, щоб зробити її справедливішою. В результаті депутати втратили свої спеціальні пенсії і тепер отримують такі ж виплати, як і всі інші громадяни України.

Популярні новини зараз

Курс долара кине у розпач: вже затвердили

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Але не всі депутати згодні з такою рівністю. 56 депутатів нинішнього парламенту звернулися до Конституційного Суду із проханням повернути їм старі привілеї. Вони хочуть, щоб спецпенсії повернули тим, хто працював у парламенті до 1 жовтня 2017 року, коли набрав чинності новий закон про пенсійну реформу.

Цей закон ускладнив умови виходу на пенсію та викликав чимало невдоволення.

Народні депутати, трибуна - скріншот

Раніше депутати мали набагато вигідніші умови для виходу на пенсію. Зазвичай, пенсія розраховується як відсоток від середньої зарплати за весь період роботи. Для більшості українців це 30-35% від середньої зарплати за 35 років стажу.

А от для колишніх депутатів умови були набагато кращими. За законом їх пенсія становила 60% від зарплати, а не 30-35%. Більше того, вона розраховувалася не за середньою зарплатою за роки роботи, а за поточною зарплатою з надбавками. Це означає, що кожного разу, коли депутати підвищували зарплату, збільшувалися і їхні пенсії.

2023 року зарплата депутата з урахуванням усіх надбавок становила близько 45-55 тисяч гривень на місяць. Якби спеціальні пенсії збереглися, колишні депутати могли б отримувати близько 30 тисяч гривень на місяць. Але за новим законом максимальна пенсія обмежена 23,6 тисячі гривень на місяць.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Тепер депутати хочуть повернути ці спецпенсії. Серед підписантів є й ті, хто раніше підтримав їхнє скасування. Наприклад, Юрій Бойко, який у 2017 році голосував за відміну спецпенсій, тепер вимагає їх відновлення, посилаючись на необхідність дотримання Конституції.

Деякі депутати вважають, що їхні колеги, які зараз отримують пенсії нижче за прожитковий мінімум, потребують підтримки.

Сергій Тарута каже, що багато колишніх депутатів отримують надто низькі пенсії, хоча офіційні дані показують, що середня пенсія екс-депутатів значно вища за середню по країні.

Окрім того, депутати вимагають повернути спеціальні пенсії для членів сімей померлих екс-депутатів. Раніше такі пенсії були прив'язані до зарплати чинного депутата і були набагато вищі за звичайні. Якщо Конституційний Суд задовольнить їхні вимоги, спецпенсії можуть знову стати доступними не лише колишнім, але й нинішнім депутатам.

Нагадаємо, про пенсію варто дбати з пелюшок: з якого віку українцям можна йти працювати

Раніше ми писали про те, що українцям платитимуть нові пенсії: хто найбільше відчує наслідки пенсійної реформи

Крім того, Знай.ua повідомляв, стареньким та хворим українцям доплачуватимуть до пенсії: хто і як може отримати нову допомогу