У цій справі чоловік звернувся до Лубенського міськрайонного суду Полтавської області з позовною заявою до ТЦК, в якій він просив скасувати постанову ТЦК від 21 травня 2024 року про притягнення його до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 17 тисяч гривень.

Суть конфлікту полягає в тому, що за мотивами постанови ТЦК, чоловік, вже після досягнення 27-річного віку, не прибув для взяття на військовий облік і не оформив необхідний військово-обліковий документ.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Однак він добросовісно вважав, що перебуває на військовому обліку, а також добровільно оновив свої облікові дані через систему "Резерв+". Під час оновлення даних в системі виявилося, що чоловік перебуває у розшуку, і тоді, 21 травня 2024 року, він без повістки добровільно з'явився до ТЦК, де його під тиском і залякуванням змусили підписати документи, які йому наказали.

Він також заявив, що йому загрожували подвоєнням штрафу до 34 тисяч гривень, якщо він не сплатить 17 тисяч в той же день. Після такого інциденту він звернувся до поліції.

Популярні новини зараз

Довелося покохати тещу: українець одружився на мамі жінки, аби втекти закордон

Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки

Показати ще

Робота в ТЦК, скрін: Youtube

У своїй позовній заяві чоловік аргументував, що не отримував повісток про виклик до ТЦК і добровільно з'явився, оновивши свої дані, що свідчить про його добросовісність і відсутність умислу вчинити правопорушення. Він також сказав, що у нього є відстрочка від призову на військову службу через утримання трьох неповнолітніх дітей.

Суд прочитав матеріали справи і зробив висновок, що постанова ТЦК про штраф у 17 тисяч гривень є неправомірною. Він посилив свій висновок тим, що дії чоловіка не підпадали під ч. 2 ст. 210 КУпАП, оскільки він діяв відповідно до законодавства, що діяло на момент його дій.

Працівники ТЦК, які щось обговорюють. Фото: Експерт

Також суд врахував, що закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність, мають зворотну силу і поширюються на правопорушення, вчинені до їх видання.

Отже, суд задовольнив позовну заяву чоловіка і скасував постанову ТЦК про накладення адміністративного штрафу.

Нагадаємо, чоловіків очікують нові штрафи від ТЦК: почнеться вже скоро

Раніше ми писали пром те, що суд може скасувати штраф ТЦК: виник цікавий прецедент

Крім того, Знай.ua повідоляв, ТЦК виписуватиме українцям нечувані штрафи: треба обов’язково повідомляти в військкомат