З 1 січня 2025 року в Україні зміняться правила обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників автомобілів, відомого як «автоцивілка». Ці зміни запроваджено новим законом, підписаним президентом України Володимиром Зеленським 17 червня 2024 року.

Закон прагне наблизити український страховий ринок до європейських стандартів та виконати зобов'язання України щодо Угоди про асоціацію з ЄС. Основні зміни включають:

Індивідуальні ціни на страхові поліси

Оформлення страховки на авто / фото: Freepik

Страхові компанії зможуть встановлювати вартість полісів на основі персональної історії клієнта, включаючи наявність або відсутність ДТП у минулому. Це дозволить справедливо оцінювати ризики та встановлювати відповідні тарифи.

Популярні новини зараз

"Київводоканал" звернувся до всіх: що потрібно зробити

Вартість дзвінків від Київстару змінюється: чого очікувати з 11 вересня

"Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача

Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну

Показати ще

Максимальні розміри виплат

За шкоду майну зростуть до 250 тисяч гривень на одного потерпілого, а за шкоду життю та здоров'ю — до 500 тисяч гривень. Протягом п'яти років після вступу України до ЄС ці суми збільшаться до 1,3 мільйона євро за шкоду майну та 6,45 мільйона євро за шкоду життю та здоров'ю.

Пряме врегулювання збитків

Оформлення страховки на авто / фото: Freepik

Постраждалі зможуть звертатися за компенсацією безпосередньо до своєї страхової компанії, що спростить процес відшкодування збитків.

Розрахунок виплат без урахування зносу

Для автомобілів молодше 5 років виплати будуть розраховуватися без урахування зносу. Для старших автомобілів враховуватимуться ціни на запчастини-аналоги. Страховик має запропонувати три варіанти станцій технічного обслуговування в межах 150 км від місця проживання.

Відміна франшизи

Дзвінок до страхової після ДТП. Фото з Depositphotos

Тепер страховик відшкодовуватиме вартість ремонту повністю, без франшизи.

Пільгові знижки

Зберігаються знижки 50% для учасників бойових дій, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, пенсіонерів та людей з інвалідністю І групи на автомобілі з двигуном до 2500 куб. см або потужністю до 100 кВт для електромобілів, які не використовуються для комерційних перевезень.

Скасування ліміту страхових виплат за Європротоколом

Раніше ліміт становив 80 тисяч гривень на кожного потерпілого. Тепер відшкодування проводитиметься в межах повної страхової суми за «автоцивілкою».

Нагадаємо, на українських автомобілістів чекають приємні зміни: яку страховку платитимуть після ДТП

Раніше ми писали про те, що дорожня камера зафіксувала вашу перевищення швидкості: що треба робити

Крім того, Знай.ua повідомляв, авто повинні віддати: у якому разі вашу машину не мають права евакуювати