Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що Офіс Омбудсмена викрив схему, як діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських чиновників, щоб нелегально виїхати за кордон та уникнути мобілізації.

Про це стало відомо завдяки повідомленню самого Дмитра Лубінця у мережі Facebook.

Дмитро Лубинець, фото: Facebook

"Працівники Офісу Омбудсмана випадково стали "розслідувачами". Адже внаслідок моніторингових візитів виявили, що посадові особи Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон", - наголосив Лубінець.

Історія почалася так – у березні 2022 року, коли тривали активні бойові дії під Києвом, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. Лубінець уточнив, що ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Популярні новини зараз

"Фронт затухне, полетять ракети": відомий астролог стривожив прогнозом на липень для України

Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять

Введення графіків відключень води: "Київводоканал" звернувся до споживачів

В Україні більше не вимикатимуть світло в деяких регіонах

Показати ще

Інтернат, кадр з відео

"Мої представники цього року під час моніторингових візитів відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти. Ми навідалися і до вищезгаданого табору. Працівників Офісу Омбудсмана туди не допустили. Причина - на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецькою. сторони", - зазначив омбудсмен.

Як він розповів, за інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68.

"Питання - а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації. Наступні позапланові візити ми здійснили у Києві до Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва ", - зазначив Лубінець.

За його словами, моніторингові візити здійснили з метою з'ясувати обставини, ознайомитись із документами з евакуації, поспілкуватися з керівництвом.

"Те, що ми дізналися, шокувало: керівництво не володіє інформацією про ситуацію в установі! У Службі та Центрі немає копій документів або будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони. Нам вдалося дізнатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають відношення до цієї сфери, і лише за день до цього стали працівниками установ, а деякі ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей - близький родич керівника Служби у справах дітей та сім'ї міста. Києва та близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також є ще чотири особи, підстави для виїзду яких вимагають додаткового вивчення", - повідомив Лубінець.

Дмитро Лубінець, фото з відкритих джерел

Він розповів, що чоловіки, які супроводжували, звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави, і жоден з них поки не працює в цих органах. Лубінець наголосив, що вони не повернулися до України, і "цей факт наштовхує на думку, що це все була "спланована акція".

"Керівництво Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва не повідомляло про це на нарадах чи у звітах. Однак він та керівник Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва продовжили їздити у робочі відрядження до Вупперталю на зустріч до своїх близьких родичів під виглядом робітників питань. Можливо саме тому в одного з керівників відсутній звіт про такі робочі відрядження, а в іншого написані "під копірку" в буквальному сенсі слова: не містить жодної інформації про проблеми дітей, встановлення німецької опіки, звільнення українських супроводжуючих та з року в рік у Звіт на третину сторінки можна побачити лише зміну в одній цифрі: 2022 рік на 2023", - зазначив Лубінець.

За його словами, лише у 2024 році Офіс Омбудсмена з'ясував, що вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишились без українського супроводу.

"Доступ до цих дітей тепер потрібно просити у німецької сторони, яка надходила згідно з їхнім законодавством. Тому я вже направив відповідні листи до Офісу Генпрокурора, Нацполу, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де відзначив усі виявлені факти. Чекаю на швидке і неупереджене". – сказав омбудсмен.

Публікація Дмитра Лубінця, скріншот: Facebook

Публікація Дмитра Лубінця, скріншот: Facebook

Він додав, що після такого випадку співробітники Офісу "ретельніше перевірятимуть документи, пов'язані із закордонними відрядженнями".

Нагадаємо, українців намагаються залучити до додатку "Резерв+": заощадить чимало грошей.

Раніше повідомлялося, що Європа активно відбирає дітей в українців: статистика вже лякає.

Також, ТЦК не мають права цього робити: популярний метод військкомів – цілком незаконний.