В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Так, в Україні затвердили новий документ, який має бути у працівників ТЦК, які здійснюють оповіщення.

Цього разу наші шановні читачі дізнаються, як це вплине на процес вручення повісток та мобілізації по всій Україні.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Чергове нововведення у мобілізації

Цими днями з'явився новий обов'язковий документ для представників ТЦК. Про це розповів адвокат Роман Симутін, який розуміється, зокрема й у питаннях призову. Йдеться про нову форму посвідчення, яке має бути у працівників ТЦК, які здійснюють оповіщення. За словами адвоката, вручення повістки без цього посвідчення можна вважати сумнівним.

"Я вважаю, що затвердження такого посвідчення – правильний крок. Це зроблено для того, щоб не було зловживань. А вони можуть бути колосальними. А скільки було випадків, коли особи просто одягали форму, начебто затримували та пропонували відкупитися? Я вважаю, що надмірна влада силовиків призводить до незворотних процесів у державі", - прокоментував він.

Популярні новини зараз

Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах

Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку

Українцям роздають безкоштовне житло в одній з європейських країн: як оселитися

По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші

Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Згідно з Порядком призову громадян на військову службу під час мобілізації, під час перевірки військово-облікового документа представник ТЦК зобов'язаний назвати своє прізвище, ім'я та по батькові, посаду, а також показати службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, що надає їй право вручати повістки разом із паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим білетом).

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Таке посвідчення видається з наказу відповідного керівника та засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

"Посвідчення дійсне на території адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюється юрисдикція відповідної місцевої держадміністрації (військової адміністрації), головою (начальником) якої видано посвідчення, у разі пред'явлення паспорта громадянина України (посвідчення офіцера, військового квитка)", - пише видання.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Водночас адвокат Роман Симутін звернув увагу на те, що наразі повістки вручають і без цих посвідчень. Але тепер пересічному громадянину буде складніше сказати, звертаючись до перевіряльника, що останній не має повноважень. Водночас адвокат наголосив, що у новому посвідченні працівника ТЦК написано, що це "службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки".

"Те, що вони можуть вручати повістку, не означає, що вони можуть виписувати її", - додав він.

Нагадаємо, злісні ухилянти можуть не знати про свій статус: величезний штраф стане несподіванкою.

Раніше повідомлялося, негайно повідомите ТЦК або отримаєте штраф до 60 тисяч гривень: українцям приготували нові правила.

Також, чоловіків почнуть карати за відсутність цього документа: кому треба поквапитися.