Півтора місяці, або навіть два повні календарні місяці, українці житимуть в умовах частих відключень світла. За словами експертів, це будуть "сірі зони", які з'явилися через дефіцит електроенергії та зростання споживання.

У "білих зонах" світло має бути постійно, але за відсутності необхідно заповнити заявку на сайті мереж.

Про це стало відомо завдяки публікації генерального директора компанії Yasno Сергія Коваленка.

Українці без світла, скріншот: YouTube

"У найближчі 6-8 тижнів ситуація з дефіцитом буде складною", - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз

Українців почнуть жорстоко карати за одяг: чого точно не варто вдягати

Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях

У Києві скасують пільговий проїзд для деяких пасажирів: кому доведеться платити

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

Показати ще

Ситуація посилюється залежністю від сонячної та вітрової генерації, яка змінюється протягом дня. Крім того, продовжуються ремонтні роботи на атомних станціях, що суттєво впливає на загальну генерацію електроенергії в країні.

Наразі в Україні діє нова логіка розподілу електроенергії між регіонами. Вона виключає чинник критичної інфраструктури, що дозволяє рівномірніше розподіляти електроенергію між різними областями.

Українці без світла, фото: Facebook

"Наразі вже кілька тижнів працює нова логіка розподілу між регіонами України. Що виключає фактор критичної інфраструктури та інші. Там ще кілька змін, які мають запровадити та він запрацює", - додав Коваленко.

Для планування життя мешканцям "сірих зон" слід виходити з того, що світла там не буде, особливо в піковий годинник.

"Графіки в Києві як були 6 груп і біла, сіра та чорні зони, так і залишилися. Для планування життя слід виходити з того, що в сірих зонах світла не буде", - наголосив гендиректор Yasno.

У той же час у "білих зонах" світло має бути постійно. Якщо ні, необхідно заповнити заявку на веб-сайті мереж. Це може бути пов'язане з аварією, помилкою чи відмовою від обладнання.

Про те, що найближчими кількома тижнями ситуація в українській енергосистемі буде набагато важчою, ніж зараз в ефірі "Громадського" повідомляв також голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Українці без світла, скріншот: YouTube

За його словами, дещо більше застосовуватимуться графіки відключень світла з 11:00 до 23:00, ніж решта доби.

"Це пов'язано з особливостями ремонту на енергоблоках атомних електростанцій. Тому потрібно готуватися до того, що десь місяць-півтора графіки будуть з нами, будуть присутні у нашому житті. І вони можуть бути, особливо у вечірні години, у години пікового споживання, скажімо так – досить суттєвими”, – зазначив Кудрицький.

Також Кудрицький додав, що на тривалість відключень глобально впливають три фактори: "Це ремонти атомних електростанцій, які традиційно проводяться влітку. Це величини імпорту. І це погода, яка впливає на споживання".

Нагадаємо, як залишатися онлайн при відключенні світла – українцям розкрили швидкий та дієвий спосіб.

Раніше повідомлялося, Vodafone встановив правила на час відключення світла: як користуватися зв'язком.

Також, "Росія може застосувати ядерну зброю, але...": відомий таролог склала прогноз на літо для України.