У нашій країні, яка вже довгий час перебуває у стані війни, питання мобілізації стоїть особливо гостро. Увагу громадськості привернув новий випадок у Тернополі, де місцевий суд виніс вирок мешканцю Києва за ухилення від мобілізації.

Ця історія почалася у березні 2022 року, коли через загострення бойових дій багато киян були змушені покинути свої будинки та шукати притулку в інших регіонах України. Серед них виявився і головний фігурант цієї справи, який тимчасово переїхав до Тернопільської області.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Згідно із законодавством, чоловік став на військовий облік за місцем тимчасового перебування. Він пройшов ВЛК, його визнали придатним до військової служби.

Згідно з матеріалами справи, 31 березня 2022 року йому було вручено повістку з вимогою з'явитися до ТЦК. Однак замість того, щоб виконати свій громадянський обов'язок, чоловік вирішив повернутись до Києва, фактично ухилившись від мобілізації.

Популярні новини зараз

Українцям заплатять 20 тисяч гривень, але треба поквапитись

Залишилось чекати недовго: відомий мольфар назвав точну дату закінчення війни в Україні

Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Показати ще

Це рішення і стало предметом судового розгляду.

Суперечка між ТЦК та чоловіком

На судовому засіданні обвинувачений заперечував свою провину, надавши свою версію подій, стверджуючи, що сумлінно виконував усі вимоги військкомату. Він заявив, що за повісткою мав з'явитися у військкомат 6 квітня, але саме цього дня він повернувся до Києва. І 11 числа сходив уже до місцевого ТЦК та СП.

Суд ці аргументи не задовольнили. Українця визнали винним за статтею 336 ККУ та ухвалили вирок - три роки позбавлення волі.

Нагадаємо, чи можуть зняти з військового обліку через депресію: юристи пояснили нюанси

Як повідомляв "Знай.uа", юрист розповів, які шанси посадити всіх ухилістів за ґрати

Знай.ua писав, примусова доставка в ТЦК - хто може затримати