В українському парламенті поділилися подробицями щодо діяльності "оновленої" військової поліції. У Раді відповіли, чи з'являться на вулицях співробітники цієї служби, яка нібито ловитиме ухилістів і чи ці силовики у житло військовозобов'язаних вибиватимуть двері.

Після того, як у Раді ухвалили в першому читанні законопроект про військову поліцію, ситуацію прокоментував заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, голова робочої групи, яка займається військовою юстицією Максим Павлюк.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

"Було прийнято два законопроекти, що стосуються військової поліції. Перший стосується військової поліції, другий – сателітний, стосується змін, які вносяться до кримінального та процесуального кодексів, кодексу про адміністративні правопорушення", — розповідає Максим Павлюк.

За його словами, не виключено, що розгляд законопроекту у другому читанні відбудеться не раніше, ніж за місяць.

Популярні новини зараз

Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось

Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям

Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус

Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків

Показати ще

Як відомо, зараз у законопроекті міститься норма про те, що військова поліція має забезпечувати правопорядок, у тому числі серед військовозобов'язаних у громадських місцях. В адвокатських спільнотах не виключають, що в майбутньому може йтися про перевірку документів у цивільних.

"У нас чітко передбачені повноваження військової поліції. Ми припускаємо, що вона працюватиме виключно з військовослужбовцями і навіть не з усіма. Повноваження військової поліції поширюватимуться лише на військовослужбовців ЗСУ та державної спеціальної служби транспорту. І на резервістів під час проходження ними зборів, коли вони будуть на військових полігонах", – зазначає Павлюк.

ВСП ЗСУ зразка до 2024 року, фото: Facebook

Громадянських військовозобов'язаних обіцяють не чіпати

На уточнююче питання про те, чи будуть цивільні у полі зору цих нових правоохоронців, парламентар відповідає так:

"До цивільних осіб військова поліція не матиме жодного відношення. Військова поліція працюватиме у ТЦК, у військових навчальних закладах, у військових підрозділах. Виключно там, де є військовослужбовці ЗСУ".

Також, як відомо, у законопроекті міститься пункт про те, що військова поліція матиме право "здійснювати співпрацю з фізичними особами, у тому числі на договірних засадах, дотримуючись умов добровільності та конфіденційності цих відносин, матеріально та морально заохочуючи осіб, які надають допомогу у попередженні , виявлення припинення кримінальних правопорушень ”.

Адвокати трактують цю норму як практику доносів. У свою чергу Максим Павлюк так пояснив цей пункт законопроекту:

"Це стосується оперативно-розшукової діяльності. Йдеться про так званих агентів, про конфіденційну співпрацю з правоохоронними органами. Це стандартна, скажімо так, практика в усіх правоохоронних органах, у яких є функції оперативно-розшукової діяльності та проведення негласних слідчо-розшукових дій. Нічого нового ми тут не додаємо”.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

До цього парламентар додає: "Ми всі розуміємо, що в рамках кримінальних проваджень чи оперативно-розшукової діяльності можна залучати тих чи інших осіб та якось заохочувати. Це стандартна практика, не лише українська, а й світова. Жодної зради тут немає. Серед військовослужбовців, на військових об'єктах, на військових полігонах проводяться негласні слідчо-розшукові дії, зокрема щодо виявлення фактів вживання наркотичних засобів та інших кримінальних правопорушень".

Чи вибиватимуть двері у порушників військового законодавства
Щодо проникнення в житло військовими поліцейськими у разі нагальної потреби у законопроекті зазначається, що такими випадками є, наприклад, загроза здоров'ю та життю під час переслідування порушників законодавства.

У свою чергу Максим Павлюк каже, що зараз це питання дискусійне.

"Це питання надзвичайно дискусійне. Конституція передбачає недоторканність житла, але у виняткових випадках правоохоронні органи мають право порушити це", - каже Павлюк.

І додає: "Для мене надзвичайно болючим буде виключення цієї норми у другому читанні. Якщо справді будуть такі поправки. Наприклад, в одній квартирі можуть жити двоє військовослужбовців або перебувати одночасно, а в цей час відбуватиметься якесь кримінальне правопорушення із застосуванням зброї. Якщо військова поліція буде поруч, але не зможе зупинити правопорушення. Виняток цієї норми буде викликати лише негативні наслідки. я не подаватиму правку за цим пунктом, але розумію, що є настрій у колег і в суспільстві виключити цю норму. Для мене набагато важливіший законопроект у цілому, навіть без цієї норми. військовослужбовців перед несумлінними керівниками".

Нагадаємо, Резерв+ отримав важливе оновлення.

Раніше повідомлялося, українцям по-новому вручатимуть повістки: все зміниться з 16 липня.

Також, українцям пояснили, чому краще не переписувати майно на дружин, мам та друзів: які можуть бути проблеми.