В Україні було внесено важливі зміни до порядку відмови від українського громадянства для осіб із подвійним громадянством. Тепер чоловікам, які мають паспорти двох держав, доведеться особисто приїжджати до України, щоб належним чином офіційно зректися українського громадянства.

Як пояснюють юридичні експерти у коментарі "Голосу Америки", для оформлення постійного проживання за кордоном подвійним громадянам чоловічої статі необхідно буде обов'язково зняти реєстрацію місця проживання в Україні та врегулювати питання військового обліку у територіальному центрі комплектування. Лише після цього вони зможуть законно відмовитись від українського паспорта.

Оформлення паспорту. Фото: скрін youtube

Водночас для жінок з подвійним громадянством така процедура не є обов'язковою - вони зберігають право зректися одного з громадянств за допомогою довіреної особи, не приїжджаючи в Україну.

Окрема важлива деталь стосується чоловіків призовного віку від 18 до 60 років. Наявність паспорта США чи іншої іноземної держави не звільняє їх від обов'язку захищати Україну та не стане підставою для безперешкодного виїзду з країни в умовах війни.

Популярні новини зараз

Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей

Соціальна допомога для пенсіонерів: які документи потрібні для оформлення

Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався

Показати ще

Україно-польський кордон

Фактично Україна скасувала попередній виняток щодо можливості осіб із подвійним громадянством виїжджати за кордон на постійне місце проживання. Раніше така схема працювала для громадян США та України – вони могли спочатку в'їхати до України, а потім виїхати лише після зняття з реєстрації місця проживання та реєстрації місця проживання у США.

Проте з 1 червня цього року ця практика втратила чинність.

Нагадаємо, з працевлаштуванням можуть допомогти: куди звернутись у пошуках роботи

Як повідомляв "Знай.uа", пенсіонери можуть запросто втратити виплату: цього багато хто не знав

Знай.ua писав, тепер стане складніше: які випробування чекають людей, щоб отримати українське громадянство