В Україні зараз воєнний стан і йде мобілізація. Через це виникають скандали, оскільки військкомати часто перевищують свої повноваження. Вони можуть хитрувати або навіть застосовувати насильство до чоловіків призовного віку, забираючи у них військові квитки.

Військовий квиток – це документ, який підтверджує, що людина служить в армії. За законом, військові квитки видаються у районних або міських ТЦК. Їх дають під час призову на службу, зарахування до військового навчального закладу або звільнення у запас.

Робота в ТЦК, скрін: Youtube

Юристи пояснюють, що це незаконно. Представники військкоматів не мають права забирати у чоловіків їхні військові квитки.

"Військкомат не має права забирати військовий квиток. Якщо так стається, то, в принципі, вони замість квитка повинні видати будь-яке тимчасове посвідчення. Квиток – це посвідчення особи стосовно її статусу – призовника, чи резервіста, чи військовозобов’язаного. Фактично такі дії свідчать про порушення закону, – каже юрист Ростилав Кравець.

Популярні новини зараз

Українцям заплатять 20 тисяч гривень, але треба поквапитись

Залишилось чекати недовго: відомий мольфар назвав точну дату закінчення війни в Україні

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити

Показати ще

За словами адвоката, такі дії військкоматів є хитрощами та шантажем.

"Забираючи військовий квиток, представники ТЦК позбавляють чоловіка відповідного облікового документа. А це є намаганням певним чином шантажувати військовозобов’язаного або призовника тим, щоб він наступного разу прийшов до територіального центру комплектування. Формально це є порушенням", - розповів адвокат.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан

Військовий квиток забирають, щоб змусити призовників або резервістів приходити до військкоматів за цим документом. Військовий квиток забирають, щоб змусити призовників або резервістів приходити до військкоматів за цим документом.

Якщо забрали ваш військовий квиток, напишіть заяву на ім'я керівника військкомату. Щоб повернути квиток, подайте письмову заяву. Також вимагайте письмове підтвердження про вилучення документа. Інакше можна отримати штраф від 510 до 850 грн за його втрату.

Нагадаємо, пільги для дружин військовослужбовців: що потрібно знати

Вам буде цікаво дізнатися у працівників ТЦК можуть забрати частину повноважень: що пропонують в Уряді