У чоловіків, яких свого часу зняли з військового обліку через вибуття за кордон на строк понад 3 місяці, буде час до 16 червня. Їм необхідно особисто приїхати до України, прийти до ТЦК та стати на військовий облік. А саме їм надається на це 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563.

Про це стало відомо завдяки уточненням від фахівців видання "Судово-юридична газета".

Також передбачено, що чоловіки, які перебувають за кордоном, підлягають військовому обліку на тих же засадах, що й чоловіки в Україні.

Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram

Крім того, закордонні дипломатичні установи здійснюватимуть інформування призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному чи тимчасовому консульському обліку.

Популярні новини зараз

Мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів

Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому

Українські супермаркети опустіли: яких продуктів поменшало через відключення світла

У червні на плечі українців ляже ще один платіж: кому і за що доведеться доплачувати

Показати ще

Як відомо, новий закон про посилення мобілізації запровадив військовий облік для громадян, які перебувають за кордоном. Врегулювати порядок мав Кабмін.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Кабмін врегулював це питання в такий спосіб – правила військового обліку для чоловіків та військовозобов'язаних жінок за кордоном однакові з тими, що діють для цих осіб в Україні. Відповідну постанову Уряд ухвалив 16 травня.

Раніше було передбачено, що зняття з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які виїжджають за кордон терміном більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх у відповідний ТЦК із документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Тепер цю норму прибрали. Відповідно до внесених Урядом змін призовники, військовозобов'язані та виїжджаючі за кордон резервісти не знімаються (не виключаються) з військового обліку до ТЦК.

Крім того, громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв'язку з вибуттям за межі України строком понад 3 місяці, зобов'язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) ТЦК, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на їх вибір.

Нагадаємо, ухилистам хочуть дати шанс "відкупитися": строгу норму пропонують замінити.

Раніше повідомлялося, оновлення даних військовозобов'язаних: чи вручать повістку просто в ЦНАПі.

Також, немає військового квитка із собою: адвокат розповів про наслідки та штрафи.