Законопроєкт №11079-1, який було ухвалено у другому читанні Верховною Радою, передбачає можливість мобілізації деяких категорій ув'язнених до Збройних Сил України.

Народний депутат Олексій Гончаренко, співавтор законопроєкту, наполягає на тому, що засудженим треба дати право йти на війну.

"Я є співавтором цього законопроєкту. І я давно відстоював позицію, що увʼязнені за нетяжкі статті мають отримати право на захист своєї батьківщини і реєстрував відповідний законопроєкт. Треба дати можливість засудженими воювати, якщо вони хочуть" – заявив нардеп.

Український військовий. Фото: скрін відео

Проте деякі в'язні не зможуть відправитися до Збройних Сил України.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Показати ще

Не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини:

  • проти основ національної безпеки України
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням
  • сексуальне насильство (статті 152-156/1)
  • засуджені за тероризм, за частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України (ДТП в стані сп'яніння і з загиблими), якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку
  • ті, хто посягав на життя правоохоронців
  • ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення
  • ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники тощо).

"Ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали. Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топкорупціонерів (з винятками), а також винним у тяжких злочинах (на кшталт вбивства, зґвалтування)", — написав у Телеграм нардеп Ярослав Железняк.

Щодо самого процесу мобілізації, ув'язнені, які виразять бажання добровільно вступити до Збройних Сил, зможуть піти служити після рішення суду та проходження ВЛК. А також за умови, що до завершення терміну їхнього покарання залишилось не більше трьох років. Вони потраплять до окремого підрозділу і будуть виконувати завдання, не пов'язані зі застосуванням зброї, такі як будівництво інфраструктури, інженерних та фортифікаційних споруд.

Нагадаємо, Військовозобов'язаним дали ще один місяць на рішення: що буде після

Раніше ми розповідали, що До військкомату йти не обов'язково: як оновити свої дані в ТЦК, навіть сидячи вдома