Нещодавнє дослідження вчених із Каліфорнійського університету в Девісі кидає виклик загальноприйнятому сприйняттю парацетамолу як безпечного препарату, що відпускається без рецепта.

Результати цієї роботи показують, що навіть малі дози цього лікарського засобу можуть спричинити серйозні порушення у роботі серця. Дослідження, проведене на лабораторних мишах, продемонструвало, що регулярне застосування парацетамолу навіть у безпечних дозах (500 мг на день) змінює понад 20 різних сигнальних шляхів у тканинах серця. Раніше вважалося, що парацетамол впливає лише на два-три такі шляхи. Про це повідомляє Birmingham Live.

Аптека. Фото: скрін youtube

Встановлено, що миші, які отримували парацетамол протягом семи днів, спостерігалися значні зміни в рівнях білків, що регулюють різні біохімічні функції серця. Це свідчить про серйозні порушення у роботі цього життєво важливого органу.

Важливість цих результатів посилюється тим фактом, що парацетамол є одним із найчастіше застосовуваних медикаментів – у середньому люди приймають близько 70 таблеток на рік. Зміни у сигнальних шляхах серцевих білків вказують на те, що навіть мінімальні дози можуть призвести до окислювального стресу або накопичення шкідливих токсинів, що може спричинити довгострокові проблеми із серцем.

Популярні новини зараз

"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Аптека, скріншот: YouTube

Автори дослідження, результати якого ще не опубліковані, радять обережно ставитися до використання парацетамолу і рекомендують застосовувати його в мінімально ефективних дозах протягом найкоротшого необхідного періоду.

Нагадаємо, ці три крупи - запорука міцного здоров'я: додайте в раціон і організм "заспіває"

Як повідомляв "Знай.uа", вчені знайшли останки схожі на інопланетян - "відмазатись" тепер не вийде

Знай.uа писав, душили самі себе: вчені розкрили моторошні подробиці ритуальних жертвоприношень жінок