Восени минулого року жінку покусали комарі, а у березні вона почала помічати, що з її тілом щось коїться. Періодичні набряки, біль, пухлина на лівій скроні та почуття повзання змусили її звернутися до лікарів.

УЗД-обстеження виявило, що під шкірою знаходиться чужерідне тіло. Під час операції з неї витягли ниткоподібного гельмінта довжиною 11 см, який виявився самичкою гельмінта Dirofilaria repens.

Бактеріологічна лабораторія встановила, що жінка заразилася паразитарним дирофіляріозом. Це перший випадок захворювання у 2024 році.

Дирофіляріоз — інфекційне захворювання з важкими ураженнями усіх систем організму, яке передається комарами від хворих тварин. У людини, як правило, розвивається підшкірний дирофіляріоз. Часто — без жодних симптомів. Від моменту укусу до виявлення хвороби може пройти від кількох місяців до 2-х років.

При ураженні ока виникають вузли під шкірою повік. На місці пухлини людину турбують сверблячка та печія різної інтенсивності. Іноді може відчуватися пересування чи ущільнення пухлини — так гельмінт мігрує під шкірою.

Популярні новини зараз

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Хворі можуть відчувати головний біль, нудоту, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль у місці пухлини. Видалити гельмінта можна лише хірургічним шляхом.

Тож краще заздалегідь убезпечити себе від зараження, використовуючи у місцях відпочинку репеленти, а в оселі — фумігатори. Так ви захистите себе від комарів, які активізувались з настанням теплої погоди.

Укус комара. Фото: Укрмедіа

Раніше ми повідомляли, що Стосується кожного українця: МОЗ нагадали, що мають зробити всі

Нагадаємо, Україна на порозі нової епідемії: хто у групі ризику