Кажуть, що освіта – наше все. І що робити, якщо раптом щось іде не так? Руслан Гурак із ДСКО розповів, як і коли у школах та інших навчальних закладах проводяться позапланові перевірки.

Перевірки стартують, якщо щось серйозно зіпсувало настрій у навчальному закладі – чи то проблеми з безпекою, чи відсутність укриття на майданчику, чи ще щось.

Ініціаторами можуть бути батьки, вчителі чи навіть освітній омбудсмен.

Вікна школи

При цьому перевірка фокусується лише на тому питанні, яке викликало звернення. Якщо скарга стосується, скажімо, безпеки, перевірятимуть саме це.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Перевірки не відбуваються просто так. ДСКО не приходить до школи навмання. Перед початком перевірки обов'язково формується наказ, де чітко прописані причини перевірки та що саме перевірятимуть. Їхня мета – не просто зловити на помилці, а й дати шанс виправитися. Тому акт перевірки містить терміни для усунення порушень.

Комісія для перевірки складається з щонайменше трьох осіб. До них можуть приєднатися експерти – адвокати, аудитори тощо. Попереднє повідомлення не завжди потрібне, але лише за наявності згоди керівництва навчального закладу.

українська школа

Перед початком перевірки проводиться нарада, де беруть участь усі ключові гравці: члени комісії, представник засновника та керівник навчального закладу. До них можуть приєднатися інші зацікавлені особи. Усі учасники обговорюють, що і як перевірятиметься.

Усі дії комісії можуть бути зафіксовані: аудіо, фото, відео. І, звісно, ​​результати перевірки записуються в акті у трьох примірниках.

Найчастіше саме батьки звертаються до ДСКО з питань безпеки та дотримання стандартів охорони дитинства та праці.

Нагадаємо, в Україні почнуть готувати школярів до реального життя: скасовують 11-річку та змінюють предмети

Раніше ми писали про освіту майбутнього: які зміни готують українським школярам