В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. У цей період усі українські чоловіки військовозобов'язаного віку можуть отримати повістку. Чимало громадян цікавить питання, а чи має право працівник ТЦК виписувати повістку на місці?

Про це стало відомо завдяки відповіді українських юристів та адвокатів на запитання мешканця міста Вінниця на порталі uristy.ua.

Вручення повістки, скріншот: YouTube

Українець звернувся з питанням такого плану: "Зараз усі пишуть про вручення повісток, що ТЦК має право вручати повістки скрізь, включаючи торгові центри, вулиці, блок-пости тощо. До цього питань немає, бо заповнений повістку законом може вручити і роботодавець і представник ОСББ і т. д. Але, мені здається, що повістка є офіційним документом і ставити печатку та підпис на неї можна тільки після заповнення. ТЦК, а коли зустрічають людину, то просто вписують туди її прізвище і вручають? Або вони повинні мати вже заповнені повістки і вручати їх тільки тоді, коли зустрічають людину, на яку виписано повістку?

Питання українця, скріншот: uristy.ua

Популярні новини зараз

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

ТЦК. Фото: скрін youtube

Один із адвокатів надав відповідь: "Так, формально всі адвокати (справді адвокати, а не ті, хто співпрацює з політичним режимом) вказують, що такі повістки на коліні - незаконні. Але заперечувати нічого, адже повістка - це не юридично значущий документ. Це юридичне ніщо, тому позаминулого року Верховний Суд вказав, що повістки оскарженню не підлягають, іноді це навіть не бланки з печатками ТЦК, а бланки з кольоровим факсиміле або печаткою на принтері, як шахраї-колектори. колектори брали після роботи в поліції чи СБУ, то тепер у колектори буде вимога – раніше працював у ТЦК”.

Відповідь адвоката Турчина, скріншот: uristy.ua

Ще один юрист відповів так: "Здрастуйте, така повістка не є законною, і розрахований хто прийде той, прийде. Відповідно до положення про сповіщення громадян повістка видається на основі розпорядження комісара ТЦК, а повістка йде додатком до нього. А у нас зараз діють задом-наперед".

Відповідь адвоката Корнійчука, скріншот: uristy.ua

Нагадаємо, необхідно з'явитися до ТЦК: обмежено придатним приготували "сюрприз" у новому законі про мобілізацію.

Раніше повідомлялося, хоча б 250 тисяч людей: командир "Волков Да Вінчі" пояснив, що загрожує Україні без мобілізації.

Також, без електронних повісток, але з розшуком та гігантськими штрафами: які нововведення готують ухилянтам.