Гігантський айсберг площею у 1270 квадратних кілометрів (як 20 Житомирів!) відколовся від континенту Антарктиди в п'ятницю, недалеко від британського наукового форпосту.

Про це повідомляє CNN.

Вчені роками очікували, що великий айсберг відірветься через величезні тріщини, що утворилися в 150-метровому плавучому льодовому шельфі. Тріщина розширилася до декількох сотень метрів у п'ятницю вранці.

Вчені уважно слідкують за подіями на крижаному шельфі завдяки автоматизованій мережі високоточних приладів GPS, а також супутниковим знімкам.

"Усі дані повертаються в Кембридж для аналізу, тому ми знаємо, що відбувається навіть в антарктичну зиму, коли на станції немає персоналу", — розповідає директорка британської дослідницької місії в Антарктиді Джейн Френсіс.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

"Це динамічна ситуація. Чотири роки тому ми перенесли дослідницьку станцію Галлея углиб країни, щоб переконатись, що її не знесе в океан, коли в кінцевому підсумку утвориться айсберг. Це було розумне рішення", - зазначив у заяві директор з експлуатації станції Симон Гаррод: "Наша робота зараз - уважно стежити за ситуацією та оцінювати будь-який потенційний вплив поточного отелення на решту льодовикового шельфу".

За оцінками вчених, глобальне потепління суттєво вплинуло на процес утворення айсбергів - Антарктида продовжує стрімко втрачати свій льодовиковий покрив.

Нагадаємо, Танення льодовиків: як зміниться Земля і які країни підуть під воду першими.

Як повідомляв Знай.uа, Ілон Маск подарує $100 млн за "упаковку" для неприємних запахів, взяти участь може кожен.

Також Знай.uа писав, що льодовики Гренландії ховали стародавнє озеро під шаром льоду: побачило світ за тисячі або мільйони років.