Останнім часом все частіше з'являється інформація про отруєння домашніх та безпритульних тварин.
Зоозахисники UAnimals розповіли, як захистити і врятувати тварин при виявленні симптомів отруєння.
В отруєного собаки помітні наступні симптоми: сонливість, сплутаність свідомості, порушення координації рухів, підкошування лап, рясне слиновиділення, блювота, піна з рота, виття. При важчому отруєнні собака може втрачати свідомість, мати судоми, пригнічення дихання.
Якщо у вас з'явились найменша підозра на отруєння собаки, експерти радять не втрачати ні хвилини - якомога швидше доправити тварину у клініку.
Водночас по дорозі до клініки або до моменту приїзду фахівця на місце - необхідно відразу розпочати надавати чотирилапому першу допомогу, адже від початку появи симптомів отруєння є лише близько 30 хвилин для порятунку.
При припиненні серцевої діяльності або зупинці дихання, як і у людей у тварин незворотні зміни настають через 4-5 хвилин, тому необхідно розпочати проведення реанімаційних заходів у вигляді непрямого масажу серця і штучної вентиляції легенів.
Коли серцева діяльність і дихання чотирилапого буде в нормі, необхідно вколоти протиотруту.
Якомога швидше потрібно ввести тварині у м’яз задньої лапи або у різні лапи антидот до токсину - вітамін B6 (піридоксин гідрохлорид). Він продається в усіх аптеках і його про всяк випадок варто завчасно мати на озброєнні усім господарям і волонтерам. Вітамін B6 колять у пропорції 0,5 мл на 1 кг ваги собаки, втім можна не боятись передозування чи зайвого введення навіть якщо згодом підтвердиться інший вид отрути.
В жодному разі не варто насильно годувати собаку. Фахівці зі служби порятунку зазначають, що зловмисники можуть підмішати в отруту протиблювотні препарати, тому спроби викликати у тварини блювання можуть лише нашкодити.

важливо про отруєння тварин, фото UAnimals

Фахівці попереджають, що особливо підступне труєння може проявитися навіть через кілька днів після.

Можливі симптоми: кривава блювота, кривавий або чорний пронос, кровотеча з прямої кишки і носа, підшкірні крововиливи, млявість, втрата апетиту, тремтіння, задишка, судоми, кома. Можливе підвищення температури до 40 градусів.
Єдине, що може врятувати тварину в такому стані – це вітамін К1 (Канакіон чи Канавіт). Вколоти його потрібно підшкірно в зоні холки із розрахунку у дозуванні 2,5-5 мг на 1 кг маси тварини.
Можливі і інші види отруєння, тому життєво важливо доставити тварину якомога швидше до клініки, наголошують зоозахисники.

Нагадаємо, в центрі Хмельницького від отруєнь померли собаки

Як повідомляв портал Знай.ua, у Франківську масово труять собак

Також Знай.ua писав, шкуродери труять тварин м'ясом з голками

Популярні новини зараз

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Показати ще