Які зміни готують нардепи?

Скорочення Парламенту з 450 до 300 народних депутатів, оновлення послуг міського транспорту та зміни в положеннях Конституції щодо законодавчих ініціатив народу – ці та низка інших важливих законопроектів були внесені до плану питань П'ятої сесії Верховної Ради України, що стартувала 2 лютого. Разом з тим, експерти відмічають і наявність "законодавчого шлаку" – чималої кількості другорядних питань, які виносяться в сесійну залу Парламенту. Про останні проекти Закону, подані до Верховної Ради, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Алкогольний акциз і заборони для зірок

Одним із найсвіжіших законопроектів, зареєстрованих в Парламенті, став № 5118 – щодо встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива.

Його ініціаторами стали кілька десятків парламентарів.

Щоправда, деталі даного Проекту Закону поки невідомі – текст документу, станом на 15.00 22 лютого, ще не був розміщений на офіційному сайті ВРУ.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Показати ще

Законопроект 5118 - скріншот

Невдовзі має переформатуватися ще одна сфера – як стало відомо Знай.ua, наразі розпочинається робота над новим Законом "Про гастрольні заходи в Україні".

Новий формат передбачатиме, зокрема, і узаконення "зіркових санкцій" на в'їзд. Над цим вже зараз працюють члени Комітету ВРУ гуманітарної та інформаційної політики разом з ГО "Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій".

Оля Полякова на мітингу під Кабміном, фото: Влад Булгаков

"Сьогоднішня редакція Закону ухвалена в далекому 2004 році і не відповідає вимогам часу. Ми плануємо не тільки осучаснити термінологію і спростити діяльність організаторів подій, а й унормувати процедуру заборони в'їзду артистів з-за кордону. Також з Міністерством культури та інформаційної політики плануємо оновити "квиткову інструкцію", що унормує відносини між покупцем, квитковим оператором та організатором заходів", - зазначає Член Комітету з питань свободи слова, народний депутат Олександр Санченко.

А поки ж всі охочі і профільні організації можуть внести свої рекомендації і пропозиції до нової редакції Закону. Зробити це можна за спеціальною гугл-формою.

Арсен Мірзоян на концерті у Львові, фото: Instagram

Квіти у горщиках: "Дах поїхав повністю…"

Не обійшлося і без ексцесів. 19 лютого у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 5106 щодо захисту прав виробників квітів у горщиках.

М'яко кажучи, саркастично на це відреагували експерти. Зокрема, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко назвав цей законопроект продовженням серії "законодавчого шлаку".

Експерт з питань ЖКГ Олег Попенко - фото з Фейсбук (Олег Попенко)

"Рівень депутатів Верховної Ради цього скликання настільки низький, що вони, відповідно, і подають такої ж якості документи. Можливо, з одного боку, це лобіювання інтересів певних виробників – але головне, що вони ніяк не впливають на життя звичайних українців. Ми не бачимо законопроектів щодо зменшення платіжок. Виходить, що в Україні найбезправніші ті, хто вирощує квіти у горщиках? А не ті 30 млн людей, яким пообіцяли низькі платіжки, а вийшло навпаки – всі мешканці багатоквартирних будинків отримають до 1000 грн більше, ніж рік тому в цей же період", - ділиться з нами експерт з питань ЖКГ, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Відреагував на "квітковий" законопроект № 5106 і співзасновник ГО "АвтоЄвроСила" Олександр Чернявський.

Законопроект 5106, коментар - скріншот

Не втрималися від коментарів і користувачі соцмереж.

Законопроект 5106, коментар - скріншот

"Ну, можливо, квіти у горщиках подешевшають – зараз це, звісно, дуже важливе питання", - пише автор одного з іронічних коментарів.

Законопроект 5106, коментар - скріншот

Верховна Рада, подарунки до 8 березня - фото Знай.ua

Робота для "протестних" мігрантів з Білорусі – "за" і "проти"

А от "пакет захисту" громадян Білорусі, які, в наслідок останніх подій, вирішать перечекати їх в Україні, призвів до протистояння в лавах Парламенту.

Кілька місяців тому у Верховній Раді був зареєстрований Проект Постанови про звернення до Кабміну та Державної міграційної служби України щодо надання тимчасового захисту громадянам Республіки Білорусь, які масово вимушені шукати захисту в Україні внаслідок політичних переслідувань в Республіці Білорусь. Його ініціаторами стали близько 20 нардепів.

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

"Попри те, що результати виборів не були визнані Європейським Союзом, Сполученим Королівством, Канадою та низкою інших держав, а Європейський Союз та деякі інші держави вже застосували санкції щодо посадових осіб Республіки Білорусь, відповідальних за насильство, репресії та фальсифікацію результатів волевиявлення, Лукашенко О.Г. продовжує вважати себе демократично обраним главою держави і придушувати будь-які форми протесту проти результатів спотвореного народного волевиявлення", - йдеться в пояснювальній записці Проекту Постанови № 4143.

Законопроект 4143 - скріншот

"За неофіційними джерелами, мова йде не про десятки, а сотні людей. Більшість громадян Республіки Білорусь прибувають в Україну, не вимагаючи надання притулку у зв'язку зі складністю та тривалістю його отримання, очікуючи покращення ситуації в Республіці Білорусь. Їхнє перебування в Україні обмежується строком 90 днів, а доступ до ринку праці відсутній. Ціль та завдання проекту – надати громадянам Республіки Білорусь можливість отримання роботи в Україні на строк, на який надано тимчасовий захист", - зазначають співавтори поданого Проекту Постанови.

протести в Білорусі, фото GettyImages

Але сьогодні, 22 лютого, в Верховній Раді був зареєстрований абсолютно протилежний Проект Постанови про відхилення № 4143 – № 4143/П.

Його ініціатором став голова профільного Комітету ВРУ – Дмитро Лубінець.

Мова йде про Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Законопроект 4143/П - скріншот

Обґрунтовується це відсутністю напливу громадян із сусідньої Білорусі.

Як зазначено у пояснювальній записці № 4143/П, Державна міграційна служба і Адміністрація Державної прикордонної служби не спостерігають зростання чисельності громадян Республіки Білорусь, які перетинають кордон нашої держави та виявляють намір отримати захист в Україні.

Протести у Білорусі, фото: youtube

"За інформацією Державної прикордонної служби, в період з вересня по жовтень 2020 року на територію України в'їхало 58 750, виїхало 61 298 громадян Республіки Білорусь. За інформацією територіальних органів ДМС, протягом серпня - листопада 2020 року із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, звернулось 15 громадян Республіки Білорусь", - йдеться в документі.

Законопроект 4143/П - скріншот

Та поки ані Проект Постанови № 4143, ані її "антипод" № 4143/П в сесійній залі Парламенту не розглядався.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про те, що Укрзалізницю звинуватили у смертельній загрозі – за рік травмувалися десятки людей, 8 загинуло.