Боєць Олександр Савченко з позивним "Сава" й досі служать у 93 бригаді "Холодний Яр", яка боронила Донецький аеропорт.

16 січня в Україні відзначається День пам’яті "кіборгів" - відважних захисників Донецького аеропорту (ДАП). Протягом 242 днів - з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року - українські військовослужбовці та добровольці з неймовірною стійкістю, відвагою й незламністю тримали оборону летовища.

За цей час загинули 200 бійців і майже 500 зазнали поранень.

"Кіборгами" захисників ДАПу назвав сам ворог, натякаючи на те, що лишень роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах.

Одним з них був боєць Олександр Савченко з позивним "Сава", про якого розповіли на Facebook-сторінці "93-тя ОМБр Холодний Яр".

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

"Сава" протягом літа і осені 2014 року у складі взводу зв’язку другої БТГр 93 бригади відновлював зв'язок та електропроводку у новому терміналі аеропорту, зокрема у БМП. А така необхідність виникала майже після кожного сильного обстрілу, зазначили в спільноті.

Тому, хоча він і наголошує, що не брав участі у найзапекліших боях за Донецький аеропорт, "Сава" сповна випробував на собі життя донецьких "кіборгів".

На запитання, як зараз Україна зможе повернути втрачені території, Олександр Савченко відповів, що не зможе "усіх простити і повернути в Україну".

"У мене скільки товаришів загинуло, що я не готовий прощати. Я довгий час не міг їсти смаженого м’яса після подій на 10-му блок-пості. Після того, як вантажили те, що залишилося від полковника Мамандалієва, після загибелі Колодія", - говорить "Сава" і від його слів мурашки по шкірі.

Олександр Савченко, "Сава", фото 93-тя ОМБр

Нагадаємо, Володимир Зеленський подякував героям, які боронили Донецький аеропорт

Як повідомляв портал Знай.ua, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності

Також Знай.ua писав, у Волновасі вшанували пам'ять жертв теракту