У католицького святкування свої особливості. Народи, які відзначають Католицьке Різдво, дотримуються суворого посту. Якщо вам цікаво дізнатися традиційні прикмети католиків, в яких країнах його відзначають, ця стаття познайомить вас із історією та традиціями цього релігійного свята. Дізнайтеся, з якого числа католики починають поститися. Як прийнято у них накривати святковий стіл? І чи прийнято в них що-небудь дарувати?

Історія католицького Різдва: коли та як свято відзначають?

Для католиків Різдво - одне з найголовніших свят року. Дата святкування - 25 грудня. Православний Святвечір відзначається 6 січня. У людей, що живуть за Григоріанським календарем, прийнято вважати, що 25 числа у Віфлеємі народився Ісус. Однак точна дата народження Христа невідома.

Богослужіння на католицьке Різдво

Коріння Католицького Різдва йдуть у глиб століть. Як і православне, католицьке відноситься до найдавнішої дохристиянської культури. Перші згадки про Католицьке Різдво датуються IV століттям. Число країн світу, в яких відмічається католицьке Різдво Христове – понад 145: Азербайджан, Океанія, Андорра, Бельгія, Єгипет, Бразилія, Італія, Кіпр, Куба, Марокко, ОАЕ, Нідерланди і т.д.

Цікаво, що різдвяні звичаї християн і католиків багато в чому схожі. Але і Християнське, і Католицьке Різдво все-таки мають свої особливості. А ось із Новим роком у католиків не вітають один одного, так як ми. І не відзначають його настільки пафосно.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

У них набагато більше значення відіграє саме Різдво. Починаючи з 20 грудня, католики починають готуватися до свята. Поститися та каятися в гріхах - ще за місяць до Католицького Різдва. Час суворого посту і покаяння у них називається Авента.

Про народження Ісуса їм сповіщає перша зірка, яка з'являється на небі в ніч 24 грудня. Нічна служба - вігілія - дуже урочиста. Святкують саме свято прихильники Католицького Різдва протягом восьми днів: із 24 грудня по 1 січня. Цей період у них традиційно називають «октава».

У католиків не прийнято в ці дні сидіти та відзначати свято в ресторанах. Адже воно присвячене апостолам католицької церкви та пам'яті великомучеників. Вони постять, читають молитви. І кожен день є свої певні суворі правила. Так, 26.12 у них - День пам'яті Св. Стефана, 27.12 - апостола Іоанна Богослова, 28.12 - Св. Невинних Немовлят Вифлеємських.

Давня традиція того, що католики благословляють своїх дітей саме 24-25 грудня пов'язана з тим, що колись дітей-немовлят чоловічої статі, які народилися в ці дні, вбили. Цар Ірод віддав наказ про їхнє знищення, намагаючись покінчити таким чином із новонародженим Ісусом.

Католицьке Різдво у Львові

30.12 католики вшановують Марію та Йосефа, батьків Ісуса. 1.12 урочисто святкують День Пресвятої Богородиці. Головна Пастирська служба проводиться в Римі. Сюди з давніх часів - ще з 1978 року з'їжджаються багато католиків.

В Україні в 2018 році Католицьке Різдво відзначається 25 грудня. Воно включено в офіційні свята країни з 2017 року. То давайте дізнаємося, як відзначають свято у Львові, Києві та українських містах.

Католицьке Різдво в Україні

Справжні католики, в якій би країні не перебували, відзначають Католицьке Різдво в сімейному колі. Йдуть до храму на службу, потім слідує різдвяна католицька трапеза. Щоправда, родина, збираючись за святковим столом, не їсть смаколики, а вживає пісні легкі страви. У католиків надмірностей на столі ви не побачите.

Робочий день в Україні починається 26 грудня. Католицьке Різдво у Львові відкриває двері в чарівництво казки. Тут свято відзначається за західними та східними традиціями одночасно. Вранці про народження Ісуса сповіщають дзвони. У католицьких костелах йде святкова літургія.

В українських католицьких храмах пройдуть особливі літургії. Їх буде три: нічна, меса на зорі та денна. Католики шанують Бога тричі: вночі - Бога Отця, на зорі - народження Бога-Сина, вдень - появу Бога-духа. Українське католицьке свято Різдва також триває вісім днів.

Католицьке Різдво

Із Католицьким Різдвом прийнято вітати словесно. Можна вибрати гарне привітання та адресувати людині, яка вірна Католицькому Різдву. Як варіант - відправити знайомим католикам музичні вітальні листівки. За бажанням дарують найрізноманітніші подарунки.

У Львові, Києві та інших великих містах України будуть організовані до свята ярмарки. Нудно тут нікому не буде. У якості подарунків тут можна буде придбати воскові свічки, авторські дерев'яні іграшки та інші цікаві вироби. У Києві пройде вертеп-постановка.

24 грудня біля головної міської ялинки пройде Католицький Святвечір. Рух у районі Софіївської площі, де пройдуть всі святкові заходи, буде перекрито. У столиці в передноворічні та різдвяні дні гостей міста та місцевих жителів чекає стилізований поїзд бажань «Полярний експрес». А ще - місто Розваг із каруселлю заввишки сорок метрів.

Дві площі з'єднає величезна світлова конструкція «Магічна тунель». Пізніше, коли Католицьке Різдво і піст будуть вже позаду, прихильники католицької віри зможуть розважитися, подивившись цікаві вистави та відвідавши ярмарок. І зробити красиві фото на тлі всього цього позитиву.

Католицьке Різдво

Різдвяну православну зірку українці чекають 6 січня. У нас у країні прийнято готувати Святу вечерю із дванадцяти страв, організовувати Вертепи та ходити колядувати від хати до хати. Цікаво дізнатися, що роблять католики? Адже у них є, виявляється, особливі суворі правила. І дещо їм робити категорично не можна! Давайте докладніше про все це дізнаємося.

Традиції католиків: що вони їдять, роблять і чого їм не можна?

В останній день Католицького Різдвяного посту прийнято дуже строго поститися. У Святвечір усі 12 страв на столі - пісні. Трапеза обов'язково повинна включати освячений прісний хліб, який прийнято класти в самому центрі столу. Це страва являє собою тонкі пластини із вафельного тіста й називається різдвяними облатками.

Але, перш ніж починати вечеряти, католик-глава сімейства вголос читає уривок із Євангелія від Луки, оповідаючи про народження Ісуса. Традиційно вечерю починають із облатки. При цьому члени родини пригощають священним хлібом один одного і бажають всього найкращого.

Ще одна католицька традиція - установка експозицій із новонародженим Ісусом Христом, Дівою Марією, ягнятами та волхвами. Сьогодні багато православних стали також дотримуватися цього звичаю. У нас прикрашають церкви і деякі приміщення таким чином.

Страви на Католицьке Різдво

У католиків прийнято переодягатися в біблійних персонажів, ворогів-лиходіїв, ягнят та інших тварин, ходити по дворах і співати колядки. Ялинку католики прикрашають до Різдва, а не до Нового Року. Подарунки кладуть у розвішані шкарпетки.

А ось чого не можна робити в Католицьке Різдво, так це працювати і займатися фізичною працею. Навіть у побуті нічого такого не можна робити. А виключно присвячувати себе Богові та всьому духовному.

У дні посту суворо заборонене шиття, вишивка. І взагалі: всі види рукоділля під забороною. Не можна також вбивати звірів - полювання суворо заборонено. Крім цього, не можна гадати. Особливо заборонені ворожіння в Різдвяну ніч. Забороняється в ці дні також лаятися й лихословити. Присвячуючи себе Богові, варто просити вибачення і не робити нікому зла.

А ще католики в значиме для них свято одягають новий одяг. Старий одягати в цей день у них не прийнято - ніякої економії! Прихильники Католицького Різдва впевнені: якщо вони і витратяться на святкування торжества, то з часом все повернеться дворазово. І статки тільки примножаться.

Якщо ви хочете відзначити Католицьке Різдво в іншій країні, спочатку познайомтеся з традиціями, адже вони трохи відрізняються. Наприклад, у Австрії справляють свято так: двері не замикають і одягають найкращі костюми. У Іспанії в різдвяну ніч веселяться на вулиці, співають і танцюють.

Але, перед тим, як вирушати куди-небудь, дізнайтеся ціни на проживання, якою буде погода. І не забудьте про те, що в деяких країнах католики одягають маски, вбираються в шкурки тварин, співають пісні та кажуть добрі побажання. А натомість їх потрібно обдаровувати солодощами, фруктами, пиріжками та навіть ковбасою, смаженими каштанами чи яйцями. Удачі всім та щасливого Різдва!