Президент України Володимир Зеленський розповів про позитивні сторони децентралізації. Про це він вирішив згадати в понеділок, 7 грудня, в День місцевого самоврядування.

Читайте Знай в Google News!

"Ще ніколи на місцевому рівні в Україні не було стільки владних і фінансових можливостей, як тепер. В результаті децентралізації місцеві бюджети збільшилися в кілька разів, в цілому по країні це колосальна сума: щорічно-сотні мільярдів гривень. Перейшли на місця і повноваження. Саме це і зумовлює настільки відчайдушну боротьбу за вплив у громадах майже по всій Україні. Аж таких емоцій, інтриг і сутичок, як у місцевих радах протягом останніх тижнів, давно не було навіть у національному парламенті", - сказано в повідомленні.

Зеленський зазначив, що це "не просто про гроші, а про розподіл можливостей". Президент зазначив, що гроші можуть бути тільки інструментом, який використовують в інтересах суспільства, але боротьба на місцях точиться не для того, щоб зробити життя людей кращим.

Володимир Зеленський, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

"Ось чому завданням конструктивних сил в місцевих радах, центральній владі і суспільства в цілому бачу стримування апетитів ділків, які розглядають місцеві бюджети і нові повноваження виключно як особисту годівницю або компенсатор втрачених можливостей на національному рівні. Час ділків минув. Якщо кому з них ще вдалося переграти інтереси громади, обдуривши частину виборців, то це зовсім не означає, що наступні п'ять років можуть бути для них часом особистого збагачення і «князювання», як це бувало раніше", - пише він.

Глава держави зазначив, що повинні продовжувати реформу децентралізації в тому вигляді, як вона була запланована. І запросив представників місцевої влади до діалогу.

"Запрошую всіх представників місцевої влади та нових політиків у громадах до дискусії про те, як нам усім разом досягти такої якості життя в громадах по всій країні, щоб люди бачили: децентралізація – це успіх України. До речі, одним з найбільш перспективних напрямків вважаю реанімацію Ради регіонального розвитку, яка дозволить істотно поліпшити комунікацію між мерами, головами обласних адміністрацій, центральних органів влади. Місцеве самоврядування-це якраз про якість життя", - пише Зеленський.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський заявив про тяжкість і небезпеку виконуваної роботи.

Як повідомляв Знай.uа, Зеленський відповів на петицію харків'ян щодо коксохіму.

Також Знай.uа писав, що Олена Зеленська позбулася зору заради українців.