Уряд України нещодавно ухвалив важливі зміни до порядку надання відстрочки від мобілізації для осіб, які доглядають за членами сім'ї. Це рішення було прийнято з метою полегшити процедуру та вирішити деякі проблеми, що виникали на практиці. Розповідаємо, що саме змінилося і які нові правила встановили для українців.

Раніше процедура отримання відстрочки від мобілізації була досить складною. Наприклад, якщо ви доглядали за батьками, дружиною чи дітьми, вам потрібно було довести, що більше ніхто з родичів не здатен виконувати ці обов’язки. Це вимагало збору численних документів і підтверджень. Тепер все набагато простіше: відтепер достатньо подати акт про факт постійного догляду. Не треба більше шукати довідки про відсутність працездатних родичів — це вже у минулому.

Догляд за хворим, фото zdrav

Крім того, уряд скоротив термін розгляду заяви про встановлення факту догляду до 10 днів. Це означає, що процес отримання відстрочки став значно швидшим.

Значно спрощено життя і для тих, хто має трьох і більше дітей, включаючи усиновлених. Тепер не потрібно складати гори паперів, достатньо рішення суду про усиновлення.

Популярні новини зараз

В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення

Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші

Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ

Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст

Показати ще

Однак не всі процедури зазнали змін. Якщо ви доглядаєте за родичами другої групи споріднення, наприклад, батьками дружини, вам все ще потрібно буде доводити, що більше ніхто не може виконувати цей обов’язок. Також залишилася вимога про визначення місця проживання дитини з батьком за рішенням суду у випадку розлучення та догляду за трьома дітьми.

Спростивши процедуру отримання відстрочки, уряд дав можливість військовозобов'язаним уникнути зайвої бюрократії та швидше отримати необхідні документи. Чіткі критерії та процедури унеможливлюють довільне тлумачення законодавства, що раніше могло створювати проблеми.

Важливо зазначити, що нові правила ще не набрали чинності — зараз очікується офіційне опублікування постанови. Лише після цього вони стануть обов’язковими до виконання.

Нагадаємо, Є шанс отримати повістку і на пенсії: кого можуть мобілізувати вже скоро

Раніше ми розповідали, що Оплата штрафу не врятує від мобілізації: як ТЦК будуть карати

Також, На який термін дадуть відсрочку чоловікам: адвокат назвав всі кроки