Українці вже якийсь час обговорюють новий законопроект, що спричинив значний резонанс та дискусії. Йдеться створення військової поліції – нового правоохоронного органу, покликаного контролювати законність дій військовослужбовців.

Як часто буває з такими ініціативами, деякі положення законопроекту викликали стурбованість і потребують детального аналізу.

Мобілізація жінок в Україні

Особливу увагу привернув пункт 4 статті 5 законопроекту, який передбачає, що військова поліція забезпечуватиме порядок не лише серед військовослужбовців, а й військовозобов'язаних у громадських місцях, на вулицях та залізничних станціях.

Ця норма викликала побоювання, що нова структура може отримати повноваження щодо відстеження так званих "ухилянтів" від військової служби.

Популярні новини зараз

Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня

Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."

Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Показати ще

Ще одним дискусійним моментом законопроекту є пункт 11 статті 16, який надає військовій поліції право проникати у житло порушників військового законодавства у невідкладних випадках. Ця норма викликала особливе занепокоєння, оскільки потенційно може порушувати конституційне право громадян на недоторканність житла.

мобілізація в Україні, ТЦК, воєнкоми

Максим Павлюк, один із ініціаторів законопроекту та заступник голови Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності, визнав, що це питання потребує ретельного обговорення.

Адвокати ж заявляють , що трактувати "невідкладні випадки" правоохоронці можуть по-різному. І, швидше за все, вони зможуть знайти причину виламати двері в житло військовозобов'язаного, щодо якого відкрито кримінальне провадження за ухилення від мобілізації.

Нагадаємо, отримати відстрочку з догляду стало простіше – прибрали важливий документ

Як повідомляв "Знай.ua", українець придумав, як 2 роки уникати ТЦК, але "хованки" закінчилися

Знай.ua писав, в Україні готують важливі зміни в мобілізації: чого очікувати