На останньому засіданні Комітету з питань національної безпеки та оборони обговорювали законопроект про мобілізацію. Ірині Фріз вдалося з'ясувати, що комітет ухвалив кілька важливих рішень і вніс зміни до проекту.

Вони повернули обмеження для тих, хто ухилявся від призову, про що досить активно сперечалися. Також уточнили деякі моменти, що стосуються надання консульських послуг за кордоном та впровадження електронного кабінету.

Українські захисники, скріншот: YouTube

Серед ключових положень:

  • Громадяни, які бажають укласти контракт із Міністерством оборони України, можуть обрати підрозділ із затвердженого Генштабом списку.
  • Передбачено щомісячну додаткову виплату у розмірі, визначеному Кабінетом Міністрів.
  • Військовослужбовцям, які виконують бойові чи спеціальні завдання у зоні бойових дій, виплачуватиметься одноразова винагорода у розмірі 70 000 гривень за кожні 30 сумарних днів служби.

Українці у транспорті, фото: Знай.ua

  • Встановлено винагороди за знищення чи захоплення озброєння та військової техніки супротивника у розмірі від 4 до 80 прожиткових мінімумів.
  • Передбачено щомісячну виплату у розмірі 10 000 гривень за особливості проходження служби для більшості військовослужбовців.
  • Надається право на компенсацію 50% початкового внеску по іпотеці та додатково 100 000 гривень після першого та другого року служби.
  • Введено відстрочку за штрафами, пені та відсотками за кредитами, крім житлових та автомобільних.
  • Зачитується один місяць служби за три під час безпосередньої участі в обороні країни.

Рішення про звільнення з військової служби перенесено. Де-факто розгляд законопроекту намічено на найближчому засіданні Верховної Ради України.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Передбачається, що 10 квітня законопроект буде представлений у Раді, а на 11 квітня заплановано фінальне голосування щодо нього.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що важливо для всіх, хто підлягає мобілізації: українцям пояснили нюанс про повістки

Вам буде цікаво дізнатися, чи Генштаб анонсував отримання повісток: хто має з'явитися в ТЦК найближчим часом