Олена Палагнюк, синоптик Українського гідрометеорологічного центру, пролила світло на важливі аспекти впливу погоди на наше життя та дотепно пояснила, чому наразі глобальне потепління становить серйозну загрозу для України.

Глобальне потепління, на думку Палагнюк, несе з собою ланцюжок негативних наслідків, які торкаються всіх нас. 2023 року погодні рекорди були побиті, і це найтепліший рік за всю історію метеорологічних спостережень.

Клімат, танення льодовиків / фото: скріншот Youtube

Середня глобальна температура піднялася на 1,45 ° С, що є тривожним сигналом для всіх країн світу.

Україна, як і інші країни, які підписали Паризьку угоду, погодилася на скорочення викидів парникових газів, щоб запобігти зростанням глобальної температури більш ніж на 1,5 °С до 2030 року. Проте експерти говорять про те, що ми можемо перевищити цей поріг вже 2024 року.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Але чому глобальне потепління таке небезпечне?

Палагнюк пояснює, що підвищення температури на 2 °С призведе до незворотних змін клімату, які можуть спричинити сильні спеки, посухи, лісові пожежі, а також надзвичайні зливи та повені.

Це, у свою чергу, призведе до дефіциту води та їжі, а також до зростання кількості кліматичних біженців.

Клімат, глобальне потепління / фото: Freepik

Але не лише екстремальні явища стануть буденністю. За словами фахівця, глобальне потепління також загрожує потопленням низинних територій.

В Україні під загрозою виявляться прибережні райони на півдні країни, які можуть бути затоплені водою. Це стосується близько мільйона гектарів території, включаючи селища, туристичні зони, об'єкти інфраструктури та сільськогосподарські угіддя.

І хоча ми можемо не відчути ці зміни найближчими роками, для наших дітей та онуків вони стануть реальністю. Тому глобальне потепління слід сприймати як стихійне лихо, на яке потрібно реагувати адекватно, щоб мінімізувати його негативні наслідки для майбутніх поколінь.

Раніше ми писали про те, що у українців чекають неприємності у Польщі, якщо вони порушать це правило: "Такі громадяни втрачають усі"

Крім того, Знай.ua повідомляв, Україну чекають дивні зміни: відома відьма попередила