У суспільстві широко обговорюється норма, яку хочуть додади до нового закону про мобілізацію. Згідно з нею, чоловіка можуть оголосити у розшук після ігнорування трьох повісток від ТЦК.

В коментарі для OBOZ.UA адвокат В’ячеслав Ліхачов пояснив, що з правової точки зору сам факт оголошення особи в розшук за невиконання мобілізаційних обов'язків може вважатися законним, якщо відповідна норма буде інтегрована до законодавства.

Адвокат підкреслив, що ключовим аспектом є формулювання та ухвалення закону, на основі якого будуть проводитися такі дії. Він вказав, що його оцінка не є остаточною та вичерпною, і він утримується від категоричних суджень щодо законності до прийняття законопроєкту.

Мобілізація

Ліхачов також звернув увагу на важливість правильної процедури вручення повісток. Він заявив, що методи, які не гарантують особистого отримання повісток адресатами, такі як залишення їх у поштових скриньках або на дверних ручках, не повинні бути підставою для оголошення людини в розшук.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

"Це не дуже серйозний аналіз, із моєї точки зору я не можу так впевнено сказати, законно чи це незаконно, тим більше коли йдеться тільки про пропозицію. Я можу сказати, що на мою думку чи відповідає це загальним стандартам прав та свобод громадянина і в цілому на мою думку – так, але це не те, щоб тут можна було про це розмірковувати в термінах таких категоричних законно чи ні", – пояснив адвокат.

На завершення, адвокат висловив невизначеність щодо того, чи знайдуть такі правки підтримку серед народних депутатів України, вказуючи на непередбачуваність політичного процесу і змінність позицій у парламенті.

Ліхачов наголосив, що дискусія про це залишається відкритою до моменту ухвалення законопроєкту і його остаточного формулювання.

мобілізаційні заходи ТЦК у Львові \ кадр з відео

Також Знай.ua повідомляв, що у ТЦК відповіли на звинувачення у тому, що вони вичищають села до останнього чоловіка.

Представник з ТЦК каже, що не може зараз сказати, скільки людей мобілізують у містах і скільки у селах. Він пояснює, що якщо в маленькому селі призвати трьох чоловіків, то це всі помітять і буде здаватися важливішим, ніж коли у великому місті призвати 100 чоловіків.

Також у селах новини про мобілізацію ширяться дуже швидко, і всі швидко дізнаються про кожного мобілізованого.