Передсвяткове голосування видалося гучним.

До топу найскандальніших Урядових призначень 2020 року сміливо можна віднести грудневе голосування за кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки України. Саме після нього голова ВРУ Дмитро Разумков, на вимогу чималої кількості нардепів, зібрав невідкладне засідання – причиною тому стала колективна скарга на "кнопкодавство" під час цього гучного процесу голосування. В результаті – для парламентарів буде розроблено новий список "санкцій", а зал Парламенту обладнають додатковими відеокамерами. Як виявилося, не стоїть на місці і розслідування цієї справи.

Сергій Шкарлет, фото з сайту МОН

Справу відкрито: "Робимо!"

Новину про відкриття справи щодо факту можливого "кнопкодавства" в момент голосування за новоспеченого міністра освіти Сергія Шкарлета повідомила народний депутат України Наталія Піпа.

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

"Генпрокуратура відкрила справу про кнопкодавство під час голосування за Сергія Шкарлета!", - зазначила на своїй сторінці у Фейсбуці Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

Голосування за С. Шкарлета - скріншот

Нагадаємо, "за" призначення Сергія Шкарлета проглосувало 226 депутатів.

Голосування за С. Шкарлета - скріншот

Більшість з них склали члени наступних фракцій і груп: "Слуга Народу", "ОПЗЖ", "Довіра" і "За майбутнє".

Голосування за С. Шкарлета - скріншот

Жорсткі зміни законодавства та камери в залі Парламенту

Невідкладне обговорення ймовірності випадку "кнопкодавства" у день голосування за Сергія Шкарлета відбулося в Парламенті наступного ж дня – 18 грудня.

Вже тоді голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив про подальші "розбірки" та введені "санкції".

Денис Шмигаль, Верховна Рада - фото ВРУ

"Разом з прем'єр-міністром ми обговорювали ситуацію, яка, можливо, вчора мала місце. Я маю на увазі явище неперсональне голосування або "кнопкодавство". Ми навіть прийняли Закон про відповідальність за неперсональне голосування, яке тягне за собою кримінальну відповідальність, але сьогодні всі колеги говорять, що воно не працює. Тому домовились ми про наступне: до 15 січня розробити зміни до Законодавства, які зробили б більш жорстку відповідальність за такі дії", - повідомив Голова ВРУ Дмитро Разумков.

Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України

Зміни мають відбутися і в рамках збільшення кримінальної відповідальності, і збільшення штрафів. А відповідний законопроект має бути прийнятий одним з перших після січневих свят.

"Також всі фракції звернулися до мене з пропозицією встановити додаткові камери в залі, які б фіксували неперсональне голосування. В тих місцях, де їх немає – наприклад, у всіх ложах. А що стосується місця розташування депутатів, ми повертаємося до розподілу місць між фракціями та групами, який був на початку нашої роботи. Всі інші місця, які ми залишали як резервні, будуть відключені від системи "Рада"", - підкреслив Дмитро Разумков.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про бенкет під час епідемії: МОЗ витрачає мільйони на "ілюмінацію" та комп'ютерні послуги.

А на центр "Конча-Заспа" зіллють 800 млн з бюджету – тендери викликали низку підозр.