Смачні страви на новорічному та різдвяному столі є запорукою гарного настрою та елементом свята, без якого не обійтися.
Шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував оригінальні та смачні рецепти, які не зашкодять фігурі, пише "Освіторія".
Олів’є без майонезу та ковбаси
Інгредієнти:
- 250 г печериць
- 1 ст. л. рослинної олії
- 1 шт. лавровий лист
- 3 горошини духмяного перцю
- 400–500 г курки (2 курячих філе)
- 4 шт. яйця (відварені на круто)
- 1 банка зеленого горошку (консервований)
- 4 шт. солоний огірок
- 3 шт. картоплі (відварена в мундирі)
- 2 шт. моркви відвареної
- 3 ст. л. домашнього майонезу
- Сіль та перець (за смаком)
Приготування:
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Коли скасують графіки відключення світла: хто та як формував черги
Розмір виплат зміниться: що чекає на пенсіонерів у 2025 році
Печериці покладіть у форму для запікання, полийте 1 ст. л. рослинної олії і посоліть за смаком. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хвилин. Дайте охолонути. Картоплю відваріть до готовності в мундирі і очистіть. Наріжте середніми кубиками.
Дві моркви відваріть, очистіть від шкірки і наріжте невеличкими кубиками. Відваріть куряче філе в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і духмяного перцю протягом 25 хвилин після закипання.
Яйця зваріть на круто, охолодіть у воді, очистіть і наріжте невеликими кубиками. Запечені печериці наріжте кубиками середнього розміру. Солоні огірки поріжте кубиками. Поєднайте в мисці всі нарізані інгредієнти і додайте консервований горошок.
Для приготування соусу відваріть 2 яйця на круто. Відділіть білки від жовтків. Складаємо жовтки у чашу блендера, заливаємо половиною склянки натурального йогурту без жодних добавок. Додаємо 2 ст. л. лимонного соку, солимо, додаємо духмяний перець, знову збиваємо. Заправте салат соусом і ретельно перемішайте.
Салат "Шуба" без оселедця
Інгредієнти:
- 2 середніх буряка
- 4 середніх картоплі
- 4 середніх моркви
- 10 ст. л домашнього майонезу
- 2 скумбрії
- 1 лимон
- 2 цибулі
- 2 ст. л рослинної олії
- за смаком апельсинова цедра
- за смаком сіль та перець
Приготування:
Скумбрію потрібно посолити та поперчити зовні та всередині. Додайте 2 столові ложки рослинної олії. В саму скумбрію потрібно покласти кілька скибок лимону для кислинки. Запікайте її у духовці при температурі 175 градусів протягом 30 хвилин.
Буряк, картоплю та моркву можете запекти або зварити. Готові овочі натерти на великій тертці. Для форми салату візьміть будь-яку зручну форму чи кільце. Буряк викладіть на дно форми. Змастіть майонезом.
Морква буде наступним шаром, а за нею картопля та дрібно порізана цибуля. Охолоджену та готову скумбрію потрібно розібрати на маленькі шматки. Викладіть їх зверху і залиште салат на 1 годину, щоб він просочився. Перед подачею прикрасіть апельсиновою цедрою.
Червона капуста з грейпфрутом
Інгредієнти:
- 300 г червоної капусти
- 1 шт. грейпфрута
- 40 г сиру пармезан
- 1 гілочка м'яти (або декілька)
- 1 ст. л. оливкової олії (або соняшникова олія)
- 1 ст. л. винний оцет
- ½ ч. л. цукор
- Сіль та перець (за смаком)
Приготування:
Грейпфрут очистіть і відокремте внутрішні часточки від плівок, щоб у салаті не було зайвої гіркоти. Капусту дрібно наріжте, додайте сіль, цукор, перець і стисніть руками, щоб вона пустила сік.
Додайте оливкову або соняшникову олію, оцет, часточки грейпфрута і добре перемішайте. Розкладіть по тарілках, додайте пармезан, нарізаний або натертий і листочки м’яти.
Нагадаємо, Марина Боржемська показала, як готувати швидкі і корисні страви: рецепт салату і печеної риби з гарбузом
Як повідомляв портал "Знай.ua", "Яблуко" з буряка та м'яса: рецепт яскравої закуски на Новий рік. Овочево-м'ясна закуска у вигляді яблука - це ідеальна страва на Новий рік. Вона яскрава, смачна і легко готується!
Також "Знай.ua" писав, 5 закусок до Нового Року: накриваємо святковий стіл без зайвих витрат. Святковий новорічний стіл передбачає велику кількість закусок і салатів. Пропонуємо рецепти на швидку руку, щоб без зайвої мороки накрити домашній стіл на Новий Рік.