Кулінарний експерт Євген Клопотенко, попри свій багатий досвід, все ще відкриває для себе нові сторінки української кухні. На цей раз він приготував калиту — обрядову страву Дня святого Андрія, яке приходиться на 13 грудня.

Читайте Знай в Google News!

Відповідним постом він поділився на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

"Сьогодні я вперше в житті приготував калиту. То така українська обрядова штука, що робиться на День Андрія. Я взагалі це не планував постити, але вийшло смачно і тепер вважаю за свій обов‘язок поділитися з вами рецептом. Можете просто з‘їсти, а можете влаштувати челендж: підвісити ту калиту і намагатися відкусити шмат без помічі рук", — написав відомий кухар.

Популярні новини зараз

Миколу Азарова заарештували за держзраду

"Кожен зможе відчути себе Карлсоном і політати": потужна стихія накриє українців з головою, синоптик Діденко попередила про негоду

Колишній Ані Лорак Юрій Фальоса пошкодував про витрачені на співачку гроші: "Їй купували прокладки, бензин, білизну..."

Українець прославив Карпати неймовірним знімком на весь світ: захоплює дух, поки гори огортає снігом

Показати ще

Рецепт Калити від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 200 мл молока
  • 1 яйце
  • 75 г вершкового масла
  • 75 г цукру
  • 3 ст.л. Меду
  • 3 ст.л. Меленого маку
  • 5 ст.л. Родзинок
  • 1 ч.л. Соди
  • 1 ст.л. Оцту
  • 0,5 ч.л. Солі

Для оздоблення:

  • 3 ст.л. Маку
  • 3 ст.л. Волоських горіхів
  • 1 хурма
  • 6 ст.л. Меду

Приготування

Молоко змішайте з медом, цукром, сіллю та вершковим маслом. Прогрійте, щоб утворилась однорідна маса.

Додайте яйце та перемішайте вінчиком.

Висипте родзинки, мак, борошно з содою та оцет. Замість тісто - воно має бути липким.

Викладіть тісто на деко з пергаментом, формуючи диск із невеликим отвором посередині.

Верх калити прикрасьте горіхами, маком та скибочками хурми.

Випікайте в духовці 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Гарячу калиту змастіть половиною меду, а через 10 хвилин - рештою.



Якщо ж ви хочете ще більше удосконалити цю страву, то Клопотенко рекомендує полити її мандариновим соком та їсти з заварним кремом.

"І дуже раджу вам погуглити та почитати, як наші предки колись чудили в цей день та шукали собі суджених. Ну, в ті часи, коли тіндеру не було", — ділиться Євген своїми думками про українські традиції.

Наприклад, тих, хто не зможе вкусити калиту — обмазували сажею.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Яке свято 13 грудня: чого не можна робити в цей день


Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що зірку "МастерШеф" Клопотенка обікрали.

Також портал "Знай.ua" писав, що Клопотенко з "МастерШеф" поділився рецептом королівської рибки з ніжним соусом.