Кулінарний експерт Євген Клопотенко, попри свій багатий досвід, все ще відкриває для себе нові сторінки української кухні. На цей раз він приготував калиту — обрядову страву Дня святого Андрія, яке приходиться на 13 грудня.
Читайте Знай в Google News!
Відповідним постом він поділився на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".
"Сьогодні я вперше в житті приготував калиту. То така українська обрядова штука, що робиться на День Андрія. Я взагалі це не планував постити, але вийшло смачно і тепер вважаю за свій обов‘язок поділитися з вами рецептом. Можете просто з‘їсти, а можете влаштувати челендж: підвісити ту калиту і намагатися відкусити шмат без помічі рук", — написав відомий кухар.
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Рецепт Калити від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 400 г борошна
- 200 мл молока
- 1 яйце
- 75 г вершкового масла
- 75 г цукру
- 3 ст.л. Меду
- 3 ст.л. Меленого маку
- 5 ст.л. Родзинок
- 1 ч.л. Соди
- 1 ст.л. Оцту
- 0,5 ч.л. Солі
Для оздоблення:
- 3 ст.л. Маку
- 3 ст.л. Волоських горіхів
- 1 хурма
- 6 ст.л. Меду
Приготування
Молоко змішайте з медом, цукром, сіллю та вершковим маслом. Прогрійте, щоб утворилась однорідна маса.
Додайте яйце та перемішайте вінчиком.
Висипте родзинки, мак, борошно з содою та оцет. Замість тісто - воно має бути липким.
Викладіть тісто на деко з пергаментом, формуючи диск із невеликим отвором посередині.
Верх калити прикрасьте горіхами, маком та скибочками хурми.
Випікайте в духовці 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.
Гарячу калиту змастіть половиною меду, а через 10 хвилин - рештою.
Якщо ж ви хочете ще більше удосконалити цю страву, то Клопотенко рекомендує полити її мандариновим соком та їсти з заварним кремом.
"І дуже раджу вам погуглити та почитати, як наші предки колись чудили в цей день та шукали собі суджених. Ну, в ті часи, коли тіндеру не було", — ділиться Євген своїми думками про українські традиції.
Наприклад, тих, хто не зможе вкусити калиту — обмазували сажею.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, Яке свято 13 грудня: чого не можна робити в цей день
Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що зірку "МастерШеф" Клопотенка обікрали.
Також портал "Знай.ua" писав, що Клопотенко з "МастерШеф" поділився рецептом королівської рибки з ніжним соусом.