Відновлення дитячої лікарні Охматдит спричинило великий скандал, який може ускладнити процес відновлення України. Політолог Ігор Рейтерович пояснив у програмі "На пульсі" на Громадському радіо, що наслідки цього скандалу можуть бути серйозними.

Рейтерович сказав, що майбутнє фінансування відновлення України залежатиме від того, як закінчиться цей скандал.

"Наші партнери можуть не звернути на це увагу, а можуть звернути. Якщо звернуть – гроші на відновлення України виділятимуться через установи, які матимуть дуже далеке відношення до тих, хто функціонує зараз. Вони будуть безпосередньо створені та контролюватись, у тому числі нашими партнерами, які нам виділятимуть ці гроші", – заявив він.

Охматдит / фото: Facebook

Тобто якщо міжнародні партнери вирішать, що ситуація з Охматдитом неврегульована, вони можуть виділяти гроші на відновлення через нові структури, а не через існуючі організації в Україні.

Популярні новини зараз

Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші

Нові правила роздягнуть водіїв до нитки

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

"Якщо ми цього не хочемо – потрібно зробити висновки і вирішити цю проблему і показати, що ми принаймні вміємо робити висновки з помилок", – додав Ігор.

Також існує ймовірність, що проблеми з відновленням Охматдиту можуть бути списані на недосконалість нормативної бази. Але для цього потрібно швидко виправити ситуацію та вирішити всі проблеми.

Охматдит / фото: Facebook

Нагадаємо, скандал розпочався на початку серпня, коли Міністерство охорони здоров'я вирішило провести новий тендер на відновлення Охматдиту після руйнівного ракетного удару від росіян.

Фінансування відновлення збиралося через благодійний фонд «Охматдит здорове дитинство», на який люди перевели 378 мільйонів гривень. Зараз фонд відмовляється переказувати гроші на казначейські рахунки лікарні, як того вимагає МОЗ, і це погіршує комунікацію з лікарнею.

Фонд стверджує, що не отримав офіційних запитів від лікарні, і згідно із законом може використовувати гроші на власний розсуд. Це створює додаткову складність у відновленні лікарні та може вплинути на спільні зусилля щодо відновлення України.

Нагадаємо, за консультацію щодо відновлення "Охмадета" хочуть витратити 10 млн грн: хто підрядник

Раніше ми писали про те, що з українців братимуть гроші за лікування у державних лікарнях

Крім того, Знай.ua повідомляв, українка врятувала життя 4-річному хлопчику від полячки-тиранки: кидала дитину об стіни і била ногами