24 липня за новим церковним календарем православні віруючі згадують святих князів-страстотерпців Бориса та Гліба. У народі день прозвали Бориса та Гліба Літніх.

Інші назви свята: "Зажинки", "Борис-і-Гліб - встиг хліб", "Палікопна". Зажинки, початок жнив - одне з найдавніших землеробських свят. Він був приурочений до певної дати, а залежав від часу дозрівання злаків. Дата зазвичай випадала на 24 липня.

Саме в цей час була година хлібної пристрасті, але щоб показати повагу святим, цього дня в поле не виходили. Хоча ще була прикмета, що в полі не треба виходити, бо врожай спалить блискавку. На початку серпня завжди були сильні грози.

Також цей час для збирання ягід їх заготовляють на зиму. Встигає черемха і смородина, їх можна використовувати як ліки при застуді, хворобах шлунково-кишкового тракту або нервових розладах. Але робили і просто заготівлі у вигляді варення, компотів та сушених смаколиків. А якщо нанести ягоди на обличчя в розтертому вигляді, то є повір'я, що хлопці не зможуть відірвати від вас очей.

Популярні новини зараз

Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну

Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень

Показати ще

Ще заготовляли березові віники, їх використовували і лікування, і лазні. Дерева мають бути з спадаючими гілками, молоді, але щоб ще не цвіли, листочки у них м'які, ніжні, а гілки – тонкі, прямі та довгі.

Жінки можуть ще провести легкий обряд від жіночих хвороб. Треба зварити зі смородини компот, додати святої води і випити захлинаючись. Потім тричі перехреститися та легенько побити себе березовими гілками. Так можна вибити із себе різні недуги.

Можна ще провести ритуал злиднів. Треба взяти гілочку смородини або черемхи з ягодами, перев'язати зеленою вовняною ниткою і промовити:

"Смородина з черемхою подружись, від злиднів моя сім'я врятуйся".

Потім до них клали трохи малинових ягід, кажучи при цьому: "Позбавте нас від крутої кручини, ягоди малини". Потім треба підсипати калину зі словами: "Як ви, ягідки, червоні на гілочках плодитеся, так і гроші в нашому домі оселитесь" . Далі всі кладуть сушитися окремо від інших плодів: "Багатство, в дім приходь, злидні, йди". Заговорені ягоди та гілочки треба покласти біля ікони. По ягідці дайте з'їсти всім членам сім'ї, коли погіршується матеріальне становище. Ягоди не дають зайве, але на речі першої потреби гроші знайдуться.

Людина, яка збирає порічки. Фото: youtube

Що не можна робити 24 липня

24 липня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лихослів'я і лайки, злості, сварок, заздрощів, жадібності, помсти, розпачу, наклепів і пліток.

Народні прикмети дня забороняють займатися тяжкою та домашньою роботою - це до безгрошів'я. Також у цей день не слід позичати гроші.

Нагадаємо про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.

Раніше ми повідомляли, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.