23 липня за церковним календарем відзначається дата пам'яті святого Трохима і ще 14-ти мучеників, які стали жертвами переслідувань християн наприкінці III – на початку IV століть, влаштованих імператором Діоклетіаном у III-IV ст.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. Трохим прозвали Безсонником через те, що в розпалі була пора жнив. "Довго спати - добра не бачити", - говорили люди.

Калинник-Малинник

Також у церкві цього дня вшановують чудотворну Почаївську ікону Божої Матері.

Цього дня не було прийнято спати допізна. Тим більше, що ночі до 23 липня і так ставали довшими - важливо було встигнути виконати всі роботи до настання сутінків. Саме 23 липня зазвичай починалася жнива - роботи у селян було більш ніж достатньо.

Популярні новини зараз

Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат

Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все

Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу

Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам

Показати ще

До того ж, у лісі до 23 липня дозрівали ягоди, і люди вирушали їх збирати. Господиням потрібно було встигнути зробити домашні заготівлі - компоти, варення, джеми. Тож у народі день 23 липня часто називали Калинник-Малинник.



Традиційно в цей збирали стиглу калину та малину. Люди завжди дуже цінували калину, бо вона, по-перше, відома як добрий медонос, а по-друге, з неї можна готувати цілющі зілля та засоби. Знахарі та лікарі рекомендували використовувати настій із кори калини для лікування захворювань нервової системи та при судомах. Ягоди калини використовували для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, авітамінозу. Калина відома як сечогінний та загальнозміцнюючий засіб. Шкірні захворювання можна вилікувати настоєм із квіток калини.

Любили селяни та малину, що містить у собі безліч корисних властивостей. Вона була відома як антисептичний, потогінний засіб, який допомагає впоратися із застудою. Малину наші предки використовували у різному вигляді: свіжу, варення, джеми, компоти. Ще з цієї ягоди виходить смачне вино.

Що сьогодні не можна робити

Є кілька суворих заборон цього дня:

  • не можна лаятися, сваритися, поганословити, бажати зла - це гріх;
  • заборонено відмовляти у допомозі та милостині, а також скупитися - до серйозних хвороб;
  • не можна довго спати і валятись у ліжку до обіду - проспиш достаток;
  • у свято заборонено лінуватися - можна позбутися своїх благ.

Також у цей день забороняється ламати гілки або рубати калину - це спричинить нещастя.

Нагадаємо про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.

Раніше ми повідомляли, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.