У 2024 році правила перетину кордону України з дітьми залишаються актуальною темою, особливо в умовах триваючого воєнного стану. Згідно з українським законодавством, виїзд дитини до 16 років за кордон дозволяється лише в супроводі дорослої особи.

В залежності від ступеня споріднення з цією особою, потрібно мати певний перелік документів. Наприклад, якщо дитина подорожує з одним з батьків або опікунів, то в умовах воєнного стану не потрібна нотаріальна згода другого з батьків, достатньо мати оригінал свідоцтва про народження дитини.

Документи, скріншот: YouTube

При виїзді з близькими родичами, такими як бабуся, дідусь, мачуха, вітчим або повнолітній брат чи сестра, супроводжувальна особа також повинна мати оригінал свідоцтва про народження дитини і документи, які підтверджують родинні зв'язки.

У випадку, якщо дитина подорожує з особою, яка не є родичем, для виїзду потрібно мати письмову заяву одного з батьків (завірену органом опіки) або нотаріально завірений дозвіл на виїзд дитини за кордон. Також необхідно мати оригінал свідоцтва про народження дитини, її закордонний паспорт (якщо є) та закордонний паспорт дорослої особи.

Популярні новини зараз

Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього

Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень

Показати ще

Свідоцтво про народження, фото: кадр з відео

Зазначимо, що в період воєнного стану в Україні, який триває з 24 лютого 2022 року, виїзд дитини за кордон з одним із батьків або з іншою супровідною особою має свої особливості.

Нагадаємо, українським діткам закордоном виплатять чималі гроші: максимальна сума – 40 тисяч гривень

Раніше ми писали про те, що перетин кордону стане квестом: прикордонникам дадуть повну свободу дій – перевірятимуть усіх