Все більше українців здають нерухомість в оренду без офіційного оформлення, намагаючись уникнути сплати податків та зберегти більше грошей. Проте така практика може мати серйозні наслідки і загрожує значними штрафами.

Згідно зі статтею 67 Конституції України, кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податки та збори у порядку і розмірах, встановлених законом. Отже, будь-який дохід від оренди житла повинен бути задекларований та оподаткований.

Майно, оренда, квартира / фото: Pixabay

За ухилення від сплати податків за оренду нерухомості українцям загрожують значні штрафи. Відповідно до статті 212 Кримінального кодексу України, штрафи можуть варіюватися від 51 до 85 тисяч гривень. Окрім цього, можливі адміністративні та навіть кримінальні покарання, залежно від суми несплачених податків.

Якщо договір оренди укладено між фізичними особами, які не є суб'єктами господарювання, відповідальність за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору лежить на орендодавцеві. Податки необхідно сплачувати у встановлені строки: протягом 40 днів після закінчення кварталу (до 9 лютого, 9 травня, 9 серпня, 9 листопада).

Популярні новини зараз

Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще

У 2024 році ставка податку на доходи фізичних осіб від здачі житла в Україні складає 18% від отриманого доходу. Додатково сплачується 1,5% військового збору.

Щоб уникнути штрафів та інших неприємностей, орендодавцям необхідно задекларувати отриманий дохід і сплатити податки. Важливо подати річну податкову декларацію до податкової служби за місцем реєстрації орендодавця до 1 травня наступного року.

Нелегальна оренда житла може здатися привабливою через можливість уникнути сплати податків, але ризики значно перевищують вигоди. Штрафи до 85 тисяч гривень і можливі кримінальні наслідки роблять такий підхід небезпечним і невигідним у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, Гроші не допоможуть: штрафи за неоновлення даних у ТЦК стануть лише початком проблем

Раніше ми розповідали, що Пені знову бути: для боржників за комуналку вводять штрафні санкції

Також, Штраф до 10 тисяч гривень за неправильне використання лічильника: хто "витрусить" останнє з гаманця