Влітку на вулицях наших міст часто зустрічаються велосипедисти, які ризикують травмувати пішоходів, перевищуючи швидкість на тротуарах. Це також стосується і скутеристів. Що чекає їх за такі дії з точки зору закону? Адвокат Олена Воронкова розповіла, яке покарання може загрожувати учасникам дорожнього руху за травмування пішоходів.

"Водії скутерів мають ті самі обов'язки, що і інші учасники руху на дорогах. Для тих, чий об'єм двигуна перевищує 49,9 куб. см, обов'язково отримання прав категорії А1", - пояснює адвокат. Щодо велосипедистів, їм слід рухатися по велосипедних доріжках, але не всі міста мають їх достатньо.

Велосипедист. Фото Freepik

"Якщо ж вони обирають проїжджу частину, до них застосовуються ті ж правила, що й до водіїв автомобілів", - додає юристка.

За порушення правил, які призводять до травмування пішоходів, передбачена відповідальність згідно з Кримінальним кодексом України. Вона може включати штраф від 3400 до 8500 гривень, виправні роботи на 2 роки, обмеження волі до 5 років чи навіть позбавлення волі на такий же термін.

Популярні новини зараз

Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного

ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

Показати ще

"З початку 2023 року було прийнято понад 20 вироків у справах про травмування пішоходів, і в основному це були штрафи чи умовне покарання", - пояснює Олена Воронкова.

Вибір покарання залежить від конкретних обставин, поведінки обвинуваченого та позиції потерпілого. Тому дотримуйтеся правил дорожнього руху і дбайте про безпеку всіх учасників дорожнього руху.

Нагадаємо, Нова автівка перетвориться на проблему: з чим не можна тягнути

Раніше ми розповідали, що В Україні громадянам доведеться сплатити податок навіть за старі квартири: скільки є часу

Також, За "скручення" пробігу авто доведеться заплатити: 17 000 грн - ще не межа