У Києві зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Мешканець, ймовірно, заразився після вживання в’яленої риби, яку купив у кіоску. За даними Держспоживслужби Києва, про цей випадок повідомили спеціалісти Київського міського центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

"Спори ботулізму можуть виживати в навколишнім середовищі десятки років. Вони потрапляють у кишківник людини, якщо риба не зазнала відповідної обробки. Бактерії ботулізму за відсутності кисню починають виділяти небезпечні для людського організму токсини. Цей токсин діє на нервову систему й викликає параліч", — наголосив Лапій.

Риба, фото: Getty Images

Лікар-інфекціоніст Федір Лапій розповів в ефірі "Київ24", що спори ботулізму можуть виживати десятки років у навколишньому середовищі.

Симптоми ботулізму включають: проблеми з зором (двоїться в очах), утруднене ковтання, закрепи, і сухість у роті.

Популярні новини зараз

Категорії чоловіків, яких можуть виключити з військового обліку: пояснення адвоката

"Вибір зроблено, відповідатимуть": Олег Винник і Влад Яма отримали жорсткий вирок

Жителі трьох областей зможуть не платити за газ цієї зими: кому допоможуть

Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять

Показати ще

Ботулізм - рідкісне, але смертельно небезпечне захворювання. Найчастіше його причиною стають консервації: гриби, овочі, фрукти, риба та м'ясо. Важливо правильно готувати домашні консерви: мити продукти, щоб не залишалася земля, і стерилізувати посуд.

При підозрі на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря, оскільки ботулотоксин блокує нервові імпульси, і людина не зможе дихати. Якщо в консервах виявився дивний смак, а за кілька годин виникли проблеми з контролем тіла - терміново викликайте "швидку".

Нагадаємо, гепатити та холера: очільник МОЗ закликав українців до обережності

Раніше ми писали про те, що магазинний тунець із ботулізмом: в Україні зафіксували небезпечне захворювання

Вам буде цікаво дізнатися небезпечна японська страва: яку загрозу становлять суші для людського здоров'я