У нашій країні цього літа відбуваються часті вимкнення електроенергії. Це може призвести до поширення небезпечних бактерій, таких як ті, що спричиняють холеру, гепатит і ботулізм. Міністерство охорони здоров'я попередило, що ситуація цього року є навіть критичнішою, ніж минулого року, коли стався аварійний вибух на дамбі у Херсонській області.

Щоб зберегти продукти й уникнути отруєння під час тривалого відключення електрики, ось кілька простих порад:

Жінка стоїть біля холодильника

Важливо контролювати температуру продуктів. Холодильник має тримати температуру до 4 градусів Цельсія, а морозильна камера – мінімум -18 градусів.

Якщо електрику відключили, уникайте відчиняти двері холодильника, щоб зберегти холод. Всередині холодильної камери безпечна температура до 4 годин, а в морозильній – до 48 годин.

Популярні новини зараз

Українців готують до голодної зими - таролог налякала прогнозом: "Не буде нічого їсти"

Кожен наступний день здаватиметься ще спекотнішим - синоптики б'ють на сполох через аномальну спеку в липні

Українцям пояснили, як виїхати за кордон, щоб не "розвернули"

Негайно повідомте ТЦК або отримаєте штраф до 60 тисяч гривень: українцям приготували нові правила

Показати ще

Сухі продукти без м'яса, риби чи молочних складників можна зберігати без особливих температурних умов.

Порядок на полицях

Контроль температури: Використовуйте термометри для перевірки температури в холодильнику й морозильній камері.

Використовуйте тільки питну воду. Якщо її немає, скористайтеся пляшковою або перекип'яченою.

Зробіть запас сухих продуктів, які не вимагають особливих умов зберігання, на випадок тривалого відключення електрики. Якщо виникло підозра на отруєння, негайно зверніться до медичної допомоги.

Викликайте швидку допомогу або звертайтеся до свого сімейного лікаря. Інфекційні захворювання можуть розвиватись дуже швидко, тому важливо отримати професійну допомогу.

Швидка допомога в Україні

Основні симптоми отруєння включають високу температуру, нудоту, часте блювоту і діарею. Якщо стан погіршується швидко або ви помічаєте серйозні симптоми, не відкладайте виклик медичної допомоги.

Лікування можливе як у лікарні, так і вдома за порадою лікаря. Враховуйте вік і наявність хронічних захворювань. Діти, люди похилого віку або ті, хто має інші медичні проблеми, потребують особливої уваги та можливо медичного спостереження.

Пацієнт у лікарні / фото: відкриті джерела

Наприклад, ієрсиніоз – це гостре захворювання, що передається через продукти, забруднені сечею гризунів. Наприклад, капуста, забруднена мікроорганізмами зі сечі гризунів, може спричинити масове отруєння, як у випадку з дітьми в дитячому закладі.

Це підкреслює важливість дотримання правил гігієни та правильного зберігання продуктів, особливо в умовах тривалого відключення електрики чи недотримання температурних режимів.

Нагадаємо, українців попередили про сплеск небезпечних захворювань

Раніше ми писали про те, що українцям загрожує небезпечна інфекція: медики розповіли, як захиститись

Вам буде цікаво дізнатися зверніть увагу на ці симптоми: які продукти можуть бути дуже небезпечними і коли потрібно викликати швидку