Дуже неприємний сюрприз в Україні чекає на власників транспортних засобів, і він пов'язаний з мобілізацією, а також з оновленням даних. Дуже великий штраф загрожує керівнику підприємства, установи чи організації, якщо він не оновить дані про зареєстровані транспортні засоби.

Юристи кажуть, що згідно з постановою Кабміну №1921 керівники підприємств, установ та організацій подають до ТЦК та СП щорічно до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів та техніки, вказують їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на транспортних засобах та техніки.

Якщо власник заздалегідь не оновить дані, йому загрожує штраф від 2 до 3,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів, а це від 34 000 до 59 500 грн.

Мобілізація авто, скріншот: YouTube

За словами адвоката Тамілі Алексік, новина про необхідність оновлення даних на ТЗ справді хвилює багатьох українців, адже стосується величезної кількості громадян.

Популярні новини зараз

Власників банківських карток "візьмуть на олівець" – будуть відстежувати усі транзакції

За що ТЦК не може виписати штраф: українцям розповіли про важливу умову

У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло

В Україні пенсіонерам дозволили відмовитися від виплат: у чому суть "маніпуляцій"

Показати ще

"Оновлення даних щодо транспортних засобів насамперед стосується підприємств, установ та організацій та регулюється постановою уряду №1921. Справді, за порушення оновлення даних передбачено штраф статтею 210-1 КУпАП у разі ненадання інформації до ТЦК у строки, встановлені згаданою постановою уряду", - розповідає адвокат Таміла Алексік.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Фахівець каже, що виконати вимогу ухвали мають як великі, так і малі підприємства, установи та організації, у тому числі транспортні, наприклад, КП "Київпастранс".

У встановленні законом строки до 20 червня та до 20 грудня керівництво підприємства має надати інформацію до ТЦК та СП про зареєстровані транспортні засоби.

"Якщо порушити це правило і не надати своєчасно інформацію до ТЦК, тобто зробити це навмисно, то за подібні дії може бути накладений штраф на підприємство. Керівник зобов'язаний надати дані добровільно, вчасно та відповідно до вимог закону", – пояснює Таміла Алексік.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Власники одного авто можуть не турбуватися

Вона додає, що приватні особи поки що не зобов'язані надавати інформацію про МС у ТЦК та СП. Прописано тільки те, що вони можуть це зробити, але не вказано, як це відбуватиметься. Термінів надання інформації про МС від звичайних громадян поки що не існує.

Тобто відповідальність за порушення законодавства у випадках, наприклад, вилучення транспортного засобу чи необхідності його вилучення або отримання потреб оборони, прописана, але як це буде на практиці – невідомо, тому що немає прописаного порядку.

Мобілізація авто, скріншот: YouTube

"Для керівників підприємств, установ та організацій чітко прописано: як вилучається ТЗ, складається відповідний акт, є порядок відшкодування збитків у разі пошкодження МС. А от для фізичних осіб це не прописано. Можливо, для цього діятимуть положення цивільного законодавства, але на цей Наразі, жодної конкретики немає. Тобто звичайним автовласникам з цього питання хвилюватися поки не потрібно, тільки керівникам підприємств, установ та організації", — робить висновок Таміла Алексік.

Нагадаємо, отримати відстрочку з догляду стало простіше - прибрали важливий документ.

Раніше повідомлялося, українець придумав, як 2 роки уникати ТЦК, але "хованки" закінчилися.

Також, можуть мобілізувати в 22 роки: юрист назвав підстави для доставки в ТЦК.