25 червня православна церква шанує благовірного князя Петра та княгиню Февронію, які вважаються покровителями сім'ї та шлюбу.

Майбутній правитель Муромського князівства Петро захворів на проказу і лікарі не могли позбавити його хвороби. Уві сні йому відкрилося, що його здатна зцілити лише дівчина на ім'я Февронія. Коли її привели до Петра, він закохався з першого погляду. І Февронія погодилася стати його дружиною. Після того, як вона вилікувала Петра, вони зіграли весілля.

Церква канонізувала Петра та Февронію у 1541 році. На Русі було прийнято молитися святим про благополуччя у ній. Свято Петра та Февронії вважається альтернативою католицькому дню святого Валентина.

День Петра та Февронії 25 червня: традиції

Зазвичай у це свято християни проводять богослужіння у церквах. У свою чергу подружжя молиться святим Петру і Февронії про сімейний благополуччя, одружені просять благословення. Також віруючі здійснюють паломництво до Свято-Троїцького жіночого монастиря у Муромі, де зберігаються мощі святих Петра та Февронії.

Популярні новини зараз

У ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою

"Уникнути відключень - неможливо": якими будуть графіки взимку

"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався

Показати ще

Зазначається, що багато закоханих пар укладають шлюби або влаштовують заручини саме сьогодні. Наші пращури вірили, що такі родини завжди житимуть щасливо. Закохані та незаміжні дівчата знають, що 25 червня на землі панують магічні сили. Так, на Петра та Февронію прийнято ворожити на суджених і робити любовні привороти.

Що не можна робити 25 червня

25 червня, як і в інший день, церква не вітає сварки, лайка, виступає проти наклепів, пліток, жадібності, заздрощів, зневіри.

Народні прикмети не радять цього дня лаятись подружжю чи закоханим - можуть розлучитися назавжди або не довго не зможуть помиритися, а також не варто працювати на городі та саду - праця буде марною.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.