В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Оновлений закон дозволяє призивати людей віком до 25 років, якщо вони набули статусу військовозобов'язаного, тобто проходили термінову службу або навчання на військовій кафедрі.

Про це одному з українських видань заявив народний депутат України, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

"У нас немає заборони призивати людей до 25 років. У нас є поняття призовники, а є військовозобов'язані, і це дві різні категорії людей. Призовники - ті люди, які не відслужили строкову службу, не навчалися на військовій кафедрі, відповідно, до 25 років не отримали статус військовозобов'язаного. Вони дійсно не призиваються, можуть піти тільки за власним бажанням на контракт. Для таких людей є можливість іти на річні контракти, а після них уже, наприклад, демобілізуватися. До 25 років їх ніхто призивати не буде. Цю норму ми зробили, і це хороша історія, коли ти на рік можеш призватися, якщо тобі ще немає 25 років", - зазначив Костенко.

Втім, ситуація інша, якщо людина є військовозобов'язаною, тобто у віці до 25 років було пройдено термінову службу або навчання на військовій кафедрі, або було списання у мирний час, до 25 років було отримано військовий квиток із позначкою, що не придатний у мирний час , але придатний у військове, така людина автоматично стає військовозобов'язаною і за законом може бути покликаний.

Популярні новини зараз

"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють

ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким

Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному

Показати ще

Візит до ТЦК, фото: Facebook

Костенко пояснив, якщо громадянин відслужив термінову службу і йому виповнилося 21 рік на момент 2022 року, а за три дні почалася мобілізація, то він уже є військовозобов'язаним.

"Ти вже проходив термінову службу. Тому, ще раз повторю, що призовників не беруть до 25 років, це протизаконно, а ті, хто набув статусу військовозобов'язаного, їх цілком законно закликають, закон це дозволяє. До того ж у нас є багато курсантів військових училищ, які закінчують навчання у 22 роки. Вони ж не чекають 25 років, а йдуть, керують взводами, ротами, деякі та батальйонами", - прокоментував Костенко.

Нагадаємо, мобілізація за новими правилами: що обіцяють українцям.

Раніше повідомлялося, повинен знати кожен: що можуть і не можуть робити працівники ТЦК та поліція під час мобілізації.

Також, бізнес та армія України на межі: наслідки будуть плачевними.