Польща, яка з початку війни стала прихистком для багатьох українських біженців, починає змінювати своє ставлення до гостей з України. Згідно з останнім дослідженням Варшавського університету та Економіко-гуманітарної академії, оприлюдненим Rzeczpospolita, поляки все частіше виступають за скорочення допомоги українським біженцям та зосередження на власних національних інтересах.

Одним із найголовніших показників змін у настроях є те, що наразі лише 31% респондентів вважають, що Польща зобов'язана допомогти Україні. У січні 2023 року таких було 62%. Частка тих, хто вважає, що Польща повинна "радше допомогти", становить 43%, а кількість тих, хто виступає проти будь-якої допомоги, зросла до 19%.

мігранти

На тлі зростаючого економічного тиску та соціальних викликів, 72% польських респондентів вважають, що Польща повинна насамперед враховувати власні інтереси. Лише 15% опитаних дотримуються протилежної думки, вважаючи, що слід продовжувати надавати допомогу Україні.

Матеріальна допомога, така як їжа та одяг, залишається найбільш підтримуваною формою допомоги, однак її прихильники також зменшилися – з 79% до 62%. Водночас готовність поляків приймати біженців з можливістю розселення впала з 37% до 17%. Більшість опитаних (61%) хочуть, щоб українці повернулися на батьківщину після закінчення війни.

Популярні новини зараз

В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити

Таких зібрали всього три "ластівки": у мережі показали унікальне тридверне авто від ЗАЗ

Показати ще

Особливо критичним є ставлення до фінансової підтримки біженців. Абсолютна більшість поляків (95%) вважає, що Польща має скорочувати виплати допомоги українським біженцям. Це показник значного зростання невдоволення серед населення.

Оцінка польськими респондентами відносин з президентом України Володимиром Зеленським також свідчить про зниження симпатій. Лише 7% оцінюють ці відносини дуже позитивно, в той час як 18% мають дуже негативну думку.

Нагадаємо, Словаччина змінює правила виплати субсидій для українців: що вам потрібно знати

Раніше ми розповідали про Нові обмеження для українських біженців у Швейцарії

Також, "Місця вже немає": біженців у Молдові кидають на призволяще