У квітні 2023 року президент Зеленський підписав закон, який знижує мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Це призвело до ситуацій, коли ТЦК не лише перевіряють документи у хлопців до 25 років, які не служили в армії, але й відправляють їх на ВЛК, а потім на полігон. Експерти розповіли, чи законно це.

Про це пише "BBC News Україна".

Історія 22-річного Валентина Троненка, якого забрали на вокзалі в Ужгороді, а він навіть не служив в армії, викликала широкий резонанс.

мобілізація в Україні, ТЦК, воєнкоми

Закарпатський ТЦК стверджує, що дії їхніх співробітників були законними, адже хлопець, хоч і визнаний непридатним до служби у мирний час, має статус "обмежено придатний у воєнний".

Популярні новини зараз

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям

Війська Кім Чен Іна можуть увійти в Україну: чому потрібно "насторожитися" через союзництво РФ-КНДР

Показати ще

Юристи пояснюють, що згідно з законодавством, призову на військову службу не підлягають лише ті, хто пройшов базову загальновійськову підготовку. Оскільки такої підготовки ще не існує (з 1 вересня 2025 року), то мобілізувати можуть й тих, хто не служив, але має статус "обмежено придатний".

Однак багато юристів вважають цю норму несправедливою та планують оскаржувати її в судах.

На сайті уряду вже зареєстрована петиція, яка просить владу повернути таких громадян на облік призовників та заборонити мобілізувати їх без згоди.

Депутат Федір Веніславський вважає, що мобілізація "обмежено придатних" законна, адже вони стоять на військовому обліку як військовозобов'язані.

Змінювати законодавство наразі не планують, тому тисячі молодих українців з проблемами зі здоров'ям ризикують бути мобілізованими.

Ситуація з мобілізацією "обмежено придатних" є складною та неоднозначною. З одного боку, держава потребує захисту у воєнний час, з іншого — важливо не ставити під загрозу здоров'я людей.

Важливо, щоб законодавство було чітким та справедливим, аби захистити права всіх громадян.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися".

Як повідомляли раніше, кому з українок загрожує мобілізація.

Як писав "Знай" раніше, деякі категорії ув'язнених будуть мобілізовані до ЗСУ.