В Україні військовозобов'язані чоловіки мають до 16 липня оновити свої дані у ТЦК, ЦНАП чи мобільному додатку "Резерв+". При цьому співробітникам ТЦК все одно можна видавати повістки в будь-якому місці. Названо єдину умову, за якої громадяни можуть відмовитися від отримання документа.

Ситуацію роз'яснили юристи: вони вказали, що не можна обмежити право йти до укриття. Адвокати Катерина Аніщенко та Роман Симутін повідомили, що оголошення повітряної тривоги передбачає інформування українців про небезпеку для їхнього здоров'я та життя.

У такій ситуації чоловіки можуть відмовити представникам ТЦК у перевірці документів.

Вручення повістки, скріншот: YouTube

Колишній слідчий Роман Симутін навів за приклад зупинку водія правоохоронцями, які намагалися з'ясувати, чи є він тверезим. Пролунав сигнал повітряної тривоги – чоловік відмовився від перевірки та пояснив, що поспішає до укриття. Справу направили до суду, який виправдав обвинуваченого.

Популярні новини зараз

Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

Ощадбанк приготував оновлення для клієнтів: не поспішайте перевипускати картки

Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному

Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці

Показати ще

Укриття в Києві. Фото: Youtube

"Над тим місцем, де людині вручають повістку, можуть збивати ракету. Якщо така ймовірність існує, то її відповідно не можна виключати. ​​У такому разі дії громадянина, що прямує до укриття, будуть виправдані. Ставити під загрозу життя — це не може бути виправдане врученням повістки. Це право людини, яке не обговорюється", - пояснив Симутін.

Зазначено, що не можна затримувати людину під час повітряної тривоги і тим самим наражати її на небезпеку.

Вручення повістки. Фото: скрін youtube

Катерина Аніщенко розуміється на питаннях мобілізації уточнила, що українець має право пройти в укриття, але вже там має надати документи для підтвердження даних.

У разі конфліктних ситуацій зберігається право зателефонувати до поліції, де записують усі розмови. Можна також попросити увімкнути бодікамеру, щоб зафіксувати дії сторін на відео.

Нагадаємо, коли бронювання вже не врятує: чому чоловіків можуть забрати до армії.

Раніше повідомлялося, українцям по-новому вручатимуть повістки: все зміниться з 16 липня.

Також, у деяких водіїв заборонять забирати авто на ЗСУ: кому не варто переживати.