Супермаркет відмовляється від деяких купюр: як правильно відреагувати

Каса у супермаркеті / фото: Freepik

Касири в супермаркетах і магазинах не завжди приймають всі гроші від покупців як решту, іноді вони можуть відмовитися приймати певні купюри або монети. Такі дії супермаркетів порушують закон про захист прав споживачів. Експерти з організації "Захист прав споживачів" підкреслюють, що вимагати від покупців точної суми решти - це перекладання власних обов'язків на покупця. Якщо касир продовжує відмовляти у прийнятті грошей або видачі решти, важливо попросити звернутися до керівництва магазину і зазначити, що це порушення правил обслуговування.

Другий етап підвищення тарифів на світло: у Міненерго відповіли, що чекає на українців

Отключение электричества / фото: Pixabay

Популярні новини зараз

Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих

Комуналка забере всю зарплату: українців попередили про перегляд одразу двох тарифів

Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати

Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити

Показати ще

Новий тариф 4,32 гривні за кіловат не покриває ринкової вартості електроенергії, яка сягає 7-8 гривень. Чи можливий другий етап подорожчання світла, відповів заступник міністра енергетики Микола Колісник в ефірі телемарафону. З 1 червня електроенергія для населення подорожчала з 2,64 до 4,32 гривні за кіловат. При цьому в уряді заявили, що новий тариф встановили, виходячи з найдешевшої собівартості "Енергоатому" та "Укргідроенерго". Незважаючи на те, що навіть після відчутного підвищення тариф не покриває ринкову вартість електричної енергії, новий етап подорожчання українцям поки що не готують.

Блокування карт та обмеження переказів: в НБУ розповіли, хто потрапить під удар

Банківська карта / фото: Pinterest

Українські банки мають право призупинити фінансову операцію, якщо вони виявляють підозрілі або неперевірені дії від клієнта. Це може статися, наприклад, якщо виникає сумнів щодо походження коштів або самої операції має ознаки можливого злочину. Також, якщо спеціально уповноважений орган приймає рішення, банк може призупинити видаткові операції клієнта на період до семи робочих днів для додаткових перевірок та з'ясування обставин. Національний банк України пояснює, що це правило існує для того, щоб банки виконували закон і не дозволяли використання своїх послуг для злочинних дій. Вони можуть призупинити операцію, якщо є сумніви щодо її законності.

Все одно потрібно повернутися до України: чоловікам за кордоном оголосили про зміну правил

мобілізація в Україні, ТЦК, воєнкоми

Тепер чоловіки з подвійним громадянством не можуть відмовитися від українського паспорта, перебуваючи за кордоном. Щоб це зробити, їм потрібно приїхати в Україну. Вони повинні знятися з місця реєстрації в Україні та врегулювати питання військового обліку, щоб оформити постійне проживання за кордоном. Водночас для жінок таких обмежень немає, вони можуть відмовитись від українського громадянства за довіреністю. Паспорт США не допоможе чоловікам віком від 18 до 60 років виїхати з України, якщо вони підлягають військовому обліку. Україна скасувала виняток щодо "проживання за кордоном" для виїзду осіб з подвійним громадянством.

Українці отримають підвищені пенсії у червні: від чого залежить сума доплати

Отримання пенсії. Фото: скрін youtube

У червні значна частина працюючих пенсіонерів почне отримувати підвищені пенсійні виплати. Це пов’язано з перерахунком пенсій, який був проведений у квітні. Сума підвищення для кожного пенсіонера буде індивідуальною, залежно від стажу та заробітку. За рішенням Уряду, з 1 квітня 2024 року пенсії були проіндексовані на 7,96%. Окрім того, був здійснений перерахунок пенсій для пенсіонерів, які продовжують працювати. Працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, перерахунок проводиться лише за умови досягнення пенсійного віку. Перерахунок пенсій залежить від наявного страхового стажу на 1 березня 2024 року.