Українці були обурені, коли на вулицях співробітники Територіальних центрів комплектування затримували чоловіків і заштовхували їх до "бусиків". Однак, нещодавно, ТЦК офіційно отримали дозвіл на проведення таких дій, але з певними умовами.

Про це повідомив представник оборонного комітету Верховної Ради Федір Веніславський. За його словами, співробітники ТЦК мають право затримувати чоловіків лише у співпраці з поліцією. Якщо вас насильно затримують і вантажать до "бусика" співробітники ТЦК без поліції, це незаконно. Однак, якщо в цьому беруть участь і правоохоронці, такі дії вважаються законними.

Операція бус. Фото: скріншот відео 20 хвилин

Веніславський зазначив, що під час перевірки документів, якщо з'ясується, що громадянин перебуває у розшуку через ухилення від мобілізації або вже отримував повістки, Національна поліція має право затримати його і доставити до відповідних підрозділів ТЦК та СП. Співробітники військкоматів можуть брати участь у таких затриманнях тільки разом із поліцією.

Адвокати рекомендують, у разі незаконного затримання або "бусифікації", обов'язково дізнатися прізвище людини або групи осіб, які проводять такі дії. Це дозволить подати позов до суду за викрадення та порушення мобілізаційних дій. Варто знати свої права та бути готовими захищати їх у правовому полі, особливо в умовах війни, коли багато процесів можуть виходити за межі закону.

Популярні новини зараз

Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат

На Україну насувається епічна магнітна буря: триватиме 5 днів

Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток

"Нафтогаз" попередив усіх власників газових приладів: що потрібно зробити кожному

Показати ще

Згідно зі статтею 146 Кримінального кодексу України, незаконне позбавлення волі чи викрадення людини карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий термін. Тому будь-які дії, які не відповідають закону, можуть бути оскаржені в суді.

Таким чином, ТЦК можуть проводити операцію "бусик", але тільки за умови співпраці з поліцією. Громадянам важливо знати свої права і бути готовими відстоювати їх у правовому полі.

Нагадаємо, Нові правила відстрочки від призову: що треба знати чоловікам

Раніше ми розповідали, що Розплата буде швидкою: чим загрожує фейкова адреса в "Резерв+"

Також, Як оскаржити несправедливе рішення ВЛК: українцям назвали алгоритм дій