Спочатку варто розповісти, що чоловік отримав повістку, пройшов ВВК, а після цього був відправлений до військової частини. Однак у військовій частині його ніхто не спостерігав. Чоловіка зміг згадати лише водій, який перевозить мобілізованих.

Рядовий протягом року уникав мобілізації в Україні, запевняючи військових у тому, що має проблеми з тиском.

Про це відомо із вироку Кременецького районного суду Тернопільської області від 7 червня 2024 року.

На лаві підсудних опинився одружений уродженець села Комарин, який має звання рядового і військовозобов'язаний. 17 січня 2023 року він був визнаний ВВК придатним до служби та права на відстрочку від мобілізації в Україні не мав.

Візит до ТЦК, фото: Facebook

Популярні новини зараз

Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

На українців чекають додаткові квитанції: комуналка ще більше випатрає гаманці

Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші

Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей

Показати ще

18 січня він особисто отримав повістку із викликом на 20 січня для відправки на військову службу. Однак у призначену дату у пункті збору чоловік так і не дочекався. Це кваліфікували як ухилення від мобілізації.

У вироку зазначено, що протягом періоду з 20 січня до 28 грудня 2023 року про причини своєї неявки ухилянт у ТЦК не повідомив. Натомість він "вільний час проводить на свій розсуд".

Ухилянт повністю визнав провину. Він підтвердив, що взимку 2023 року отримав повістку у селі Старий Тараж, після чого сходив до військкомату та успішно пройшов медогляд.

Після цього чоловікові дали "бойову повістку", але, за його словами, її він теж не ігнорував. Рядовий стверджує, що з'явився до пункту збору, і звідти його відправили спочатку до Тернополя, а потім до Львова.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Однак тоді, як стверджує українець, у нього "дуже сильно піднявся тиск", і його відправили додому. Жодних документів при цьому чоловікові нібито не дали.

Увечері військовозобов'язаний повернувся до Кременця, і там знову отримав під підпис "бойову повістку". Його мали відправити до Житомира, але ухилянт приїхав до ТЦК раніше за призначений час і пішов до лікарів. Ті пояснили, що щодо документів у нього проблем зі здоров'ям немає.

Тоді чоловік без попередження працівників ТЦК поїхав додому, нібито потребуючи лікування через високий тиск. Там він "підлікувався пігулками", а до лікарні вже не звертався, бо ховався від військових і не міг надати необхідні для госпіталізації документи.

"Рішення ВВК не заперечував. До сьогодні в ТЦК так і не з'явився, щоб його не забрали на війну. Зараз він теж не бажає проходити військову службу через високий тиск. Підстав для відстрочки він не має. Перший раз він був готовий проходити. службу, а вдруге – ні”, – передали в суді.

Військовослужбовець із частини, куди нібито відправляли ухилянта, заявив, що у січні 2023 року його не бачив і даних про нього не має. Водій, який перевозить мобілізованих від ТЦК до військової частини, зізнався, що "знає в обличчя" обвинуваченого. Прізвища чоловіка він згадати не зміг.

Батько ухилянта розповів, що той проживає окремо — із дружиною та тещею. Однак він знав, що синові вручили повістку та відвезли до Львова, звідки відпустили через високий тиск. На навчання після отримання другої повістки він уже не поїхав, бо "треба було лікуватися".

Дружина обвинуваченого заявила, що її чоловік "не може проходити службу, бо хворіє". Вона фактично повторила озвучену ним послідовність подій.

Що вирішив суд

Довідка від лікаря ендокринолога, отримана вже у 2024 році, підтверджує у чоловіка гіпертонічну хворобу та аліментарно-конситуційне ожиріння другої стадії. Водночас, його свідчення щодо високого тиску суд назвав спрямованими на уникнення відповідальності.

"Крім того, на думку суду, пояснення обвинуваченого, надані їм у судовому засіданні про те, що він ховався від ТЦК, зараз теж не бажає проходити військову службу і про те, що він не готовий служити в армії, свідчать про його позицію і надалі ухилятися від проходження військової служби у Збройних Силах України", - йдеться у вироку.

Ухилянта визнали винним і засудили до трьох років ув'язнення.

Нагадаємо, про всі машини доповісти до ТЦК: українцям оголосили важливу вимогу.

Раніше повідомлялося, ухилянтам пригрозили ще одним суворим покаранням: хто може втратити останні копійки.

Також, чи можуть мобілізувати тих, хто не був у армії: юрист пояснив, до чого готуватись українцям без досвіду.